Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar ödüllü Hollywood yapımcısı, çok sayıda kadını taciz ettiği ortaya çıkınca kendi şirketinden kovuldu

Çok sayıda kadına cinsel tacizde bulunmakla suçlanan Oscar ödüllü ünlü yapımcı Harvey Weinstein’ın, kurucusu olduğu prodüksiyon şirketiyle ilişiği kesildi.

Geçtiğimiz hafta New York Times gazetesi, Hollywood’un en güçlü insanlarından biri olarak bilinen ve Ucuz Roman (Pulp Fiction), Zoraki Kral ve Aşık Shakespeare gibi birçok filmin yapımcılığını üstlenmiş, 1999’da Aşık Shakespeare ile Oscar ödül kazanmış Weinstein’a son 30 yıl içerisinde aralarında tanınmış oyuncuların da bulunduğu çok sayıda kadın tarafından cinsel taciz suçlaması yöneltildiğini yazmıştı.

Weinstein’a cinsel taciz suçlaması yönelten kişiler arasında oyuncu Ashley Judd ve Rose McGowan’ın yanı sıra TV sunucusu Lauren Sivan da bulunuyor.

Gazetenin haberinde, Weinstein’ın en az 8 kadınla yargı yoluna gitmemeleri karşılığında özel anlaşmalara vardığı da belirtilmişti. Weinstein bu haberin ardından bazı çalışma arkadaşlarının acı çekmesine neden olduğunu ve bunun için özür dilediğini açıklamıştı.

The Weinstein Company’nin yönetim kurulundan yapılan açıklamada, “Uygunsuz davranışlarıyla ilgili yeni bilgiler ışığında bugünden itibaren Weinstein’ın şirketimizle sözleşmesi feshedilmiştir” denildi.

(Çok sayıda kadına cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen Harvet Weinstein)
(Çok sayıda kadına cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen Harvey Weinstein)

Weinstein’e yöneltilen taciz suçlamaları

New York Times’a göre, Judd, yaklaşık 20 yıl kadar önce Weinstein tarafından yeni projeleri görüşmek üzere Beverly Hills’teki lüks bir otele davet edilmiş. Ancak Judd, kahvaltılı bir iş toplantısı yapmayı beklerken, Weinstein’ın kendisini odaya çağırdığını, kapıyı üzerinde bornozla açtığını ve masaj yapıp yapamayacağını veya duş alırken kendisini izleyip izleyemeyeceğini sorduğunu anlattı.

Weinstein’ın iki eski asistanı ile İtalyan bir manken de benzer suçlamalar yöneltti. Asistanlardan birisi de yine ünlü yapımcının kendisine masaj yapmasını istediğini öne sürdü.

Yapım şirketinin eski çalışanlarından Lauren O’Connor da Weinstein’ın sahibi olduğu şirketlerde “kadınlar için zehirli bir ortam” yarattığını söyledi.

Weinstein’a dair cinsel taciz iddiasında bulunan bir diğer isimse eski TV sunucusu Lauren Sivan. Huffington Post’un haberine göre, yaklaşık 10 yıl önce New York’taki yerel bir TV kanalında haber sunuculuğu yapan Sivan’ı, ortağı olduğu bir restoranın müşterilere kapalı koridorunda sıkıştırıp karşısında mastürbasyon yapmış. Yaşadıkları karşısında şok olan Sivan, Weinstein’in medya içerisindeki gücünden endişe ederek olayı sadece yakın arkadaşlarına anlatmış ve kamuya ifşa etmemiş.

Oscar Ödüllü yapımcı ise yaptığı yazılı açıklamada, son bir yıldır bir grup terapistle birlikte “kendisini daha iyi tanımaya ve şeytanlarını yok etmeye” çalıştığını söyledi. Weinstein, tüm kadınlara saygı duyduğunu ve kendisine ikinci bir şans verilmesini umduğunu da sözlerine ekledi. Ünlü yapımcı ayrıca, bu meseleyle mücadele etmek için süresiz izne ayrıldığını da ifade etti.

Weinstein, “Geçmişte çalışma arkadaşlarıma yönelik tavırlarımın çok büyük acılara neden olduğunun farkındayım ve bundan dolayı da tüm içtenliğimle özür dilerim” dedi.

Weinstein’ın avukatlarından Lisa Bloom da ayrı bir açıklamayla, müvekkilinin “gündeme getirilen suçlamaları reddettiğini” bildirdi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.