Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyet gazetesinin deneyimli diplomasi muhabiri Duygu Güvenç: “Büyükelçi üzgündü, mahzundu”

ABD Büyükelçisi John Bass, Türkiye’deki görevinden ayrılmadan önce Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile buluştu. Buluşmada gündemdeki “karşılıklı vize başvurularının askıya alınması” ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Bass, ABD konsolosluk görevlisinin tutukluluğuna ilişkin bilgi alamadıklarını, ABD misyonlarında saklanan kimsenin olmadığını ve hiçbir çalışanlarını yargıdan kaçırmadıklarını söyledi. Ayrıca, bu hafta sonu ayrılacağını da sözlerine ekledi.

Büyükelçi Bass’in açıklamalarını Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile gerçekleştirdiği buluşmada bulunan Cumhuriyet gazetesinin deneyimli diplomasi muhabiri Duygu Güvenç ile konuştuk. Bu buluşmanın çok önceden belirlendiğini söyleyen Güvenç, Bass’in sözlerinin iyi ve kötü taraflarına şu sözlerle özetledi: “Sürece iyi tarafından bakacak olursak en önemlisi şu anda her iki hükümet arasında hala diplomasinin devam etmesi. Bunu kendi personelini de söyleyerek belirtti. Aynı şekilde Türkiye’nin Washington’daki misyonundaki görevlilerin de hala temas içinde olduklarını söyledi. En umut verici olan buydu. En kötümseri ise ortadaki belirsizlik. Örneğin, önümüzdeki günlerde İncirlik’e gelecek ABD askerlerinin durumunun ne olacağı.”

Bass “Misyonlarda saklanan biri yok” dedi

“ABD Büyükelçilik misyonları içerisinde saklanan birisi olmadığını söyledi ama o noktada bir incelik var. Altını çizmek lazım. Tebligat almadı dediği için içeride saklanıyor olmayabilir. Ama yine de şu anda birinin saklanmadığını altını çiziyor.” Güvenç, ayrıca Bass’in ilk defa Fethullah Gülen’in ABD’de kalmasından dolayı ABD hükümetinin olumsuz tavrına dikkat çektiğini belirtti.

Güvenç: “Bass üzgündü, mahzundu”

“Kendisi bir parça üzgündü, mahzundu. Hatta müsteşarına devretti. Bundan sonra onunla temasta olacağımızı söyledi. Bu hafta sonu ayrıldığını söyledi. Hatta biz gittiğimizde nakliye kamyonu rezidansının önündeydi.”

Bass’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

* ABD konsolosluk görevlisinin tutukluluğuna ilişkin bilgi alamadık ama temaslar sürüyor.

* Vize hizmetlerini durdurma kararı ABD hükümeti tarafından alındı.

* Metin Topuz Uyuşturucuyla Mücadele Organize Suçlar’da görevliydi. Bu işbirliği sayesinde birçok uyuşturucu kaçakçısı yakalandı. Görev tanımını aşıp başka irtibatlar kurduysa bununla ilgili diğer bilgileri görmekten memnuniyet duyarız.

* ABD, bağımsız Kürdistan’ı desteklemiyor, Kürt koridorunu desteklemiyor, Türkiye’nin toprak bütünlüğünün bozulmasını desteklemiyor.

* İncirlik konusunu Türk yetkililere sorun. Yürürlükte olan anlaşmalar var. Askerlerin giriş çıkışları da bu anlaşmalara bağlı.

* Her hükümet, yabancı temsilcilerle nasıl ilişki kuracağını kendi belirler. Buna saygı duyuyoruz.

* 9.5 aydır Türkiye’de terör saldırısı yaşanmıyor. Bu IŞİD vazgeçtiği için değil, işbirliğimizin sonucu.

* Fetullah Gülen’in iadesi yargı konusu. Bu talep diğer iade taleplerinden ayrı tutulmuyor. ABD hukuk sisteminde masumiyet karinesi temel ilkedir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.