Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pazar günü genel seçimlere gidecek Avusturya’da, aşırı sağcıların yükselişi kaygı yaratıyor

Avusturya’da önümüzdeki pazar günü genel seçimler düzenlenecek. Neo-Nazi geçmişe sahip Heinz Christian Strache’nin liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlükler Partisi’nin son kamuoyu yoklamalarında ikinci sırada yer alması, tüm Avrupa’da kaygıyla izleniyor.

34 yıldır koalisyon hükümetiyle yönetilen Avusturya’daki erken genel seçimler öncesi, üç parti arasında büyük çekişme yaşanıyor. Halihazırda görev yapan merkez sağ-sosyal demokrat koalisyonunun Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un liderliğindeki muhafazakar Halk Partisi (ÖVP), son yapılan anketlere göre yüzde 33’lük oy oranıyla ilk sırada görünüyor. Koalisyonun büyük ortağı, Christian Kern liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ise yüzde 23 ile kendisine üçüncü sırada yer bulabiliyor. Ancak sadece Avusturya’da değil tüm Avrupa’da kaygı yaratan ise, aşırı sağcı, ırkçı ve göçmen karşıtı Özgürlükler Partisi’nin (FPÖ) yüzde 27’lik oy oranıyla seçimlerden en az ikinci olarak çıkma ihtimalinin olması. Yeşiller Partisi’nin ise yüzde 5 civarında oy alması bekleniyor. Avusturya’da seçim barajını aşmak için bir partinin en az yüzde 4 oranında oy alması gerekiyor.

Aşırı sağcılar uzun zamandır yükselişte

Avusturya siyaseti son 15 yıldır aşırı sağcı güçlerin yükselişine sahne oluyor. 2000’lerin başında; daha sonra şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybedecek olan Jörg Haider’in liderliğindeki FPÖ, geleneksel olarak iki büyük partinin domine ettiği Avusturya siyasetine üçüncü güç olarak giriş yaptı. Bir önceki seçimlerde yüzde 21 oy alarak Parlamento’ya üçüncü büyük parti olarak giren FPÖ, 2016 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Norbert Hofer’i aday göstermiş ve Hofer, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itirazlar yüzünden tekrarlanan seçimleri az bir farkla kaybetmişti.

Partinin mevcut genel başkanı Hans Christian Strache’nin, gençliğinde Neo-Nazi grupların faaliyetlerine katıldığı ortaya çıkmıştı. Türk, göçmen ve İslam karşıtı söylemleriyle puan toplamaya çalışan Strache, geçmişte dağlarda üniformalı savaş eğitimlerine de katılmıştı. Siyasi gözlemciler, Strache ve merkez sağ ÖVP’nin lideri Kurz’un bir koalisyon hükümeti kuracağını tahmin ediyor.

h.c.strache

31 yaşındaki Kurz en genç başbakan olmaya hazırlanıyor

Seçimlerden zaferle çıkması beklenen ÖVP’nin lideri ve mevcut Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz ise henüz 31 yaşında. Seçimi kazanması durumunda modern Avrupa tarihinin en genç başbakanlarından biri olacak olan Kurz, mülteci krizindeki sert tutumuyla biliniyor. Kurz ayrıca, Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle olan üyelik müzakerelerinin durdurulmasını sık sık gündeme getirmişti. Kurz, rakipleri tarafından aşırı sağa kayan oyları kaybetmemek için aşırı sağın söylemlerine yaklaşmakla suçlanıyor.

sebastian kurz

20 Türkiye kökenli aday yarışıyor

Pazar günkü Avusturya genel seçimlerinde 6,4 seçmen oy kullanacak ve Federal Meclis’in 183 üyesi belirlenecek.. Bu seçmenlerin 110 bininin Türkiye kökenli olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca 20 Türkiye kökenli aday da Federal Meclis’e girebilmek için mücadele edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.