Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şarkıcı Björk, yönetmen Lars von Trier’in, Karanlıkta Dans’ın çekimleri sırasında kendisini taciz ettiğini söyledi

Amerikalı film yapımcısı Harvey Weinstein’ın kabarık cinsel taciz sicilinin ortaya çıkması ardından, Hollywood hemen her gün yeni bir benzer taciz ifşaatıyla sarsılıyor. Son olarak İzlandalı Şarkıcı Björk Danimarkalı yönetmen Lars Von Trier’le deneyimini Facebook hesabından paylaştı.
Kadınların her yerde sessizliklerini bozmasından cesaret bulduğunu söyleyen Björk, açıklamasında Lars Von Trier’in adını anmıyor, tacizcisinden “bir Danimarkalı yönetmen” olarak bahsediyor. Ancak İzlandalı şarkıcı şimdiye dek sadece tek bir filmde, Lars Von Trier’in yönettiği Karanlıkta Dans’ta başrol aldığı için, onu kast ettiği aşikâr. İşte Björk’ün Facebook paylaşımı:

Dünyanın, cinsler arasında eşitliğe en yakın olan yerlerden birinden geldiğim ve müzik dünyasında zorlukla kazanılmış bir bağımsızlığa sahip olduğum güçlü bir konumdan geldiğim için, artistlik mesleğine adım atar atmaz daha düşük seviyede bir varlık olarak aşağılanmamın ve cinsel olarak taciz edilebilirliğimin norm haline gelmiş olduğunu, bunu mümkün kılan ve cesaretlendiren destekçileri ile yönetmenin işine taş koyduğumu çok net gördüm. Yönetmenin oyuncularına dokunup taciz etmesinin evrensel bir durum olduğunu ve sinema kurumunun buna izin verdiğini anladım. Yönetmeni mükerrer kereler geri çevirdiğimde, surat asıp beni cezalandırdı ve ekibinde beni çalışılması güç biri olduğum yanılsaması yarattı. Fakat ben güçlü, ekibim harika olduğu için, üstelik oyunculuk dünyasına dair hırslarım dolayısıyla kaybedecek bir şeyim olmadığından, oradan çıktım gittim ve izleyen yıllarda iyileştim. Ama aynı yönetmenle çalışan diğer artistlerin bunu yapamama ihtimali beni kaygılandırdı. Yönetmen bu oyunun tamamen farkındaydı ve daha sonra yaptığı filmin benimle deneyimine dayandığına eminim çünkü ona karşı çıkan ilk kişi bendim ve bundan sıyırmasına izin vermedim. Kanımca benim meydan okumamdan sonra, artistleriyle daha adil ve anlamlı ilişkiler kudu. Yani umut var.
Umalım ki bu açıklama bütün artist ve aktörlere destek olsun.
Artık bunu durduralım.
Dünyada değişim dalgası var.
Nezaketle
Björk

karanlikta-dans

Björk ve Lars von Trier’in Karanlıkta Dans filminin çekimleri sırasında sıklıkla tartıştıkları biliniyor. Film 2000 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü almıştı. 2011 yılında ise von Trier GQ’ya verdiği mülakatta, Björk’ün Avustralyalı oyuncu Nicole Kidman’a bir mektup yazarak yönetmenin Dogville adlı fiminde oynamamasını salık verdiğini söylemişti. Buna rağmen Kidman bu filmde rol almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.