Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya ile Katalonya arasında ipler kopuyor

İspanya’da Madrid merkezi hükümetinin, Katalonya Özerk Yönetimi’ne verdiği süre bugün doldu. Verilen sürede Katalan Yönetimi’nin bağımsızlıktan vazgeçmemesi üzerine,  Madrid Hükümeti, Katalonya’nın özerkliğini askıya alma kararı aldı.

İspanya’nın Katalonya bölgesinde 1 Ekim’de düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrasında, Madrid hükümetinin ‘bağımsızlık kararının gözden geçirilmesi’ için Katalonya yönetimine tanıdığı süre bugün yerel saatle 10:00’da sona erdi.

Sürenin dolması ile beraber kararını İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a yazdığı mektupla açıklayan Katalan lider Carles Puigdemont, Madrid yönetiminin müzakerelere başlamaması durumunda bağımsızlıklarını ilan edebileceklerini açıkladı. Katalanlar’ın bu kararına sert tepki gösteren Madrid hükümeti ise cumartesi günü kabinenin toplanacağını ve anayasanın 155’inci maddesini işletilerek Katalonya’nın özerkliğinin askıya alınma sürecinin başlatılacağını duyurdu. İspanya’nın özerk bölgelerinin kontrolünü Madrid’e devreden anayasanın 155’nci maddesi, ülkenin demokrasiye geçmesinden sonra hiç uygulanmamıştı.

Madrid hükümetinin tepkilerine karşın 1 Ekim tarihinde düzenlenen olaylı bağımsızlık referandumuna yüzde 43 oranında katılım gerçekleşmiş ve yüzde 90 oranında bağımsızlığa destek çıkmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.