Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Zirvesi’nden Türkiye’ye mali yardımlarda kesinti yapılması kararı çıktı

Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nin en önemli gündem maddelerinden biri Türkiye-AB ilişkileriydi. Zirveden, beklenildiği gibi Türkiye’ye tahsis edilen üyelik öncesi mali yardımlarda kesintiye gitme kararı çıktı.

Zirvenin dünkü ilk gününde, akşam yemeğine katılan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları Türkiye konusunu da görüştü. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in talebiyle, Türkiye’de insan hakları, demokrasi ve hukuk devletinde yaşanan gerilemeler gerekçe gösterilerek üyelik öncesi mali yardımlarda kesinti yapılması konusunda uzlaşmaya varıldı. Türkiye ile üyelik müzakerelerin durdurulması konusundaki talepler ise, filen müzakerelerin zaten durmuş olmasından hareketle kabul görmedi.

Almanya Başbakanı Merkel dün yaptığı açıklamada; Türkiye’nin “adım adım demokrasiden uzaklaştığını” savunarak, üyelik öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilerek AB’nin, Türkiye’nin durumuna tepki göstereceğini söyledi. Merkel, AB liderlerinin bu konuda uzlaştığını ve kesinti talebinin AB Komisyonu’na iletildiğini ifade etti. Başbakan Merkel; mali yardımlardan sadece devlet kurumlarının değil, sivil toplumun da yararlandığını dile getirdi ve bu sebeple kesintinin “makul” bir oranda olacağını söyledi. Merkel, varolan şartlar altında Gümrük Birliği Anlaşması’nda bir güncelleme yapılmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Kesintiye konu olan söz konusu 4 milyar 450 milyonluk yardımın, AB’ye katılım öncesi mali yardım kapsamında, 2014-2020 yılları arasını kapsayacak şekilde Türkiye’ye verilmesi taahhüt edilmişti. Türkiye’ye şu ana kadar yalnızca 360 milyon euro’luk ödeme yapıldı.

Bununla birlikte Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik çabalarından övgüyle bahsetti. Merkel, bu sebepten dolayı, mülteci anlaşması kapsamında Türkiye’ye verilmesi taahhüt edilen yardımın ödenmeye devam edeceğini belirtti.

Merkel son olarak Türkiye ile olan diyalogun sürmesi gerektiğin vurgulayarak, “sadece Türkiye hakkında değil, Türkiye ile de konuşmalıyız” dedi.

AB Liderler Zirvesi bugün sona erecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.