Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşık geleneğinin son temsilcilerinden Aşık Veysel 123 yaşında

Bugün halk ozanı Aşık Veysel’in Doğumgünü, 25 Ekim 1894’te Sivas Şarkışla’nın Sivrialan köyünde doğan Avşar boyunun Şatırlı obasından Veysel Şatıroğlu, iki kardeşini kaybettiği çiçek hastalığına 7 yaşındayken gözlerini vermişti.

Küçük Veysel’in Karaca lakaplı Babası, oğluna oyalanabilmesi için bir bağlama verdi ve 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü Ahmet Kutsi Tecer ile tanışana kadar başka ozanların türkülerini ustalıkla çalmayı öğrenmişti. Ahmet Kutsi Tezer’in desteği ile il il dolaşmaya başlayan Aşık Veysel Köy Enstitüleri kurulunca bu okullarda saz hocalığı yaptı.

 

Fikret Kızılok, Hümeyra, Gülden Karaböcek ve Selda Bağcan gibi dönemin popüler sanatçılarının eserlerini kullanması ile ülke çapında bilinir hale geldi. Aşık geleneğinin son temsilcilerinden olan Aşık Veysel’in 1944 Yılında Deyişler, 1950’de Sazımdan Sesler, 1970’de Dostlar Beni Hatırlasın adlı şiir kitapları yayımlandı. Aşık Veysel 1973 yılında yakalandığı akciğer kanserine yenik düşerek yaşamını yitirdi.

2014 yılının Kasım ayında Devlet Opera Ve balesi Aşık Veysel’in ölümünün 41. yılı anısına onun türkülerinden yola çıkılarak hazırlanan, tek perdelik dans tiyatrosu İhsan Bengier yönetiminde “Dostlar Beni Hatırlasın” oyununu  sahneye koymuştu:

https://youtu.be/7gCnz0IYkvY

 

Aşık Veysel’i doğum gününde arama motoru Google da unutmadı. Google Aşık Veysel için bir doodle yayınladı.

Ekran Resmi 2017-10-25 09.46.51

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.