Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çevre kirliliği Türkiye’de her yıl 42.000 kişinin ölümüne sebep oluyor

Lancet Kirlilik ve Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre , çevre kirliliği her yıl 9 milyon kişinin erken ölümüne sebep oluyor.

189 ülkede yapılan çalışmaya göre, çevre kirliliği kaynaklı ölümlerin %92’si orta ve düşük gelir ortalamalarına sahip ülkelerde yaşanıyor. Avrupa Birliği’nde ise her yıl 400.000 insan çevre kirliliği yüzünden hayata veda ediyor. Bu rakam, Avrupa Birliği’ndeki tüm ölümlerin yüzde 7.8’ine denk geliyor. 

Türkiye’de her yıl yaklaşık 42 bin ölüm

Rapora göre Türkiye’de çevre kirliliği her yıl yaklaşık 42 bin insanın  erken ölümüne sebep oluyor.  Yani ülkemizde her 100 kişiden yaklaşık 13’ü çevre kirliliğine bağlı sebepler yüzünden yaşamını yitiriyor. Türkiye’de çevre sorunları arasından en çok erken ölüme ise hava kirliliği sebep oluyor, Raporun bulgularına göre hava kirliliği Türkiye’de her yıl yaklaşık 30bin kişinin erken ölümünden sorumlu. Bu ölümlerin çoğu, kalp hastalığı, felç, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor. 

Raporun hazırlanmasında yardımcı kuruluşlardan biri olan HEAL’in (Health and Environment Alliance) Türkiye Sağlık ve Enerji Politikaları Danışmanı Funda Gacal ise raporu şöyle yorumladı:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.