Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope.tv, Sınır Tanımayan Gazeteciler Basın Özgürlüğü Ödülü’ne aday gösterildi

1992 yılından beri Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve TV5-Monde tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülü’nün bu yılki sahipleri 7 Kasım’da açıklanacak. Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenecek Dünya Demokrasi Forumu’nda verilecek ödüller; gazetecilik, yurttaş gazeteciliği ve medya kuruluşu olarak üç kategoride değerlendiriliyor.

Basın özgürlüğüne önemli katkılar sunan gazetecileri ve medya kuruluşlarını onurlandırmak ve basın özgürlüğünün önemine dikkat çekmek için her yıl verilen RSF – TV5 Monde Ödülü için bu sene 18 gazeteci ya da medya kuruluşu aday gösterildi.

Profesyonellikleri, bağımsızlıkları ve basın özgürlüğüne bağlılıkları göz önünde bulundurularak aday gösterilen gazeteciler ve medya kuruluşlarının kazananları 2.500 avro ile ödüllendirilecek. Medya kuruluşu kategorisinde bu yılın adayları arasında Medyascope.tv olarak biz de varız.

RSF-TV5 Monde Ödülü’nün üç kategorideki adayları şöyle:

Gazetecilik Ödülü Adayları:

Tomasz Piatek

piatek

Polonya’nın sol görüşlü yayın organlarından Gazeta Wyborcza’da araştırmacı gazetecilik yapan Piatek, Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz’in Rus İstihbarat Servisi’yle olan gizli ilişkilerini ortaya çıkardığı “Macierewicz ve sırları” isimli kitabı sebebiyle askeri mahkeme tarafından yargılanıyor. Polonya hükümetine yakın medya kuruluşları tarafından sürekli olarak hedef gösterilen Piatek’in üç yıl hapis cezası alması gündemde.

Mehman Aliyev

aliyev

Mehman Aliyev, Azerbaycan’da bağımsız gazetecilik için verilen mücadelenin önde gelen isimlerinden biri. Sovyet sansürüne direnmek için Aliyev’in birkaç arkadaşı ile birlikte 1990 yılında kurduğu Turan isimli haber ajansı, günümüzde, RSF’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke içerisinde 162’nci sırada olan Azerbaycan’ın tek bağımsız basın kuruluşu. Uzun zamandır büyük bir baskıya maruz kalan Mehman Aliyev, bu yılın Ağustos ayında hapse girdi fakat uluslararası baskı sonucunda üç hafta sonra serbest bırakıldı. Aliyev ve arkadaşları her şeye rağmen gazetecilik yapmaya devam ediyor.

Rana Ayyub

ayyub

Hint bağımsız gazeteci Ayyub, Hindistan’ın otoriter Başbakanı Narendra Modi’nin hedefindeki bir isim. “Gujarat Dosyaları: Bir suçu örtbas etmenin anatomisi” isimli kitabıyla Hindistan’daki aşırıcılığı ve kast sistemini eleştiren Ayyub, hükümet yanlıları tarafından hedef gösteriliyor ve tehditler alıyor.

Alexander Sokolov

sokolov

Sokolov, Rusya’daki bağımsız medya kuruluşu RBC’de yayınladığı geniş ölçekli yolsuzluk dosyaları ile ünlü bir araştırmacı gazeteci. Mahkemeye çıkarılmadan iki yıl boyunca tutuklu kalan Sokolov, 2017 yılının Ağustos ayında “yasaklı aşırılıkçı bir kuruluşun faaliyetlerine yardımcı olmak” suçundan üç buçuk yıl hüküm giydi fakat son derece zayıf bir iddianame ile yargılanan Solokov’un asıl suçu “gazetecilik yapmak”.

Miguel Gutierrez

gutierrez

Venezüela ve Kolombiya çifte vatandaşı olan foto muhabiri Miguel Gutiérrez, Venezüela’da 2017 yılındaki protestoların çarpıcı fotoğraflarını çeken bir gazeteci. Dünyanın önde gelen İspanyolca haber ajansı EFE için çalışan Gutiérrez, Nisan-Ağustos ayları arasında süren ve yüzlerce kişinin ölüp binlerce kişinin yaralandığı olaylara ilişkin yaptığı ayrıntılı haberlerle biliniyor.

Masoumeh Hidary

hidary

35 yaşındaki Hidary, kadınlar tarafından kadınlar için yayın yapan bir radyo istasyonu olan Radio Sahar’ın kurucusu. Kadınlara yönelik şiddet, kadının toplumdaki yeri ve gelenklerin güçlü olduğu bölgelerde kadınlara yönelik bakışın nasıl olduğuna ilişkin yayınlar yapan Radio Sahar, Taliban’ın düşüşünden sonra 2004 yılında kurulmuştu. Mali sorunlar ve güvenlik sebebiyle yayınlarına ara veren Radio Sahar, 2016 yılının Aralık ayında Hidary’nin girişimleriyle yeniden yayın yapmaya başladı.

Carmen Aristegui

aristegui

Yöneticilere hakkında sözünü sakınmaması ile bilinen ve bugüne dek birçok ödül alan ünlü Meksikalı gazeteci Aristegui, CNN’deki İspanyolca programı “Aristegui”nin sunucusu. Yıllardır hedef gösterilen ve tehditler alan Aristegui, bu yılın Haziran ayında hükümet tarafından “faaliyetlerini takip etmek için gazetecilerin ve başkalarının telefonlarını hacklemek için yazılım kullanmakla” suçlandı.

Yurttaş Gazeteciliği kategorisi

Ahmed Mansoor

mansoor

Birleşik Arap Emirliği’nde insan hakları ve bireysel özgürlükler konusunda bağımsız gazetecilik yapan birkaç kişiden biri olan blogger Ahmed Mansoor, 19 Mart’ta “sosyal medyada yanlış bilgi paylaşmak, ulusal birliği bozmak ve BAE’nin itibarına zarar vermek” suçundan hapse girdi.

Pham Minh Hoang

hoang

Toplumun ve medyanın iktidar baskısı altında olduğu Vietnam’da sözünü sakınmayan bir blogger ve insan hakları savunucusu olarak bilinen Hoang defalarca taciz ve tehdide maruz kalmış biri. 2010 yılında tutuklanan, hapisten çıktıktan sonra da “anayasa ihlali” suçuyla vatandaşlığı elinden alınan Hoang, şu an Fransa’da sürgünde.

Maxence Mello

mello

Doğu Afrika’nın önde gelen yurttaş gazeteciliği platformlarından biri olan JamiiForums’un kurucusu ve editörü olan Mello, JamiiForums’a katkı sağlayanların kimliğini açıklaması için Tanzanya yetkilileri tarafından kovuşturmaya tabi tutuldu. Mello’nun Svahili dilinde yayın yapan internet sitesi birçok şirketin ve yöneticinin dâhil olduğu büyük yolsuzlukları ifşa etmesiyle biliniyor.

Soheil Arabi

arabi

2013 yılında tutuklanan Tahranlı fotoğrafçı Arabi, “İslam’a küfreden ve hükümeti eleştiren bir Facebook grubunun kuruluşunda rol oynadığını” itiraf etmesi için iki ay boyunca kötü muameleye maruz kaldı ve tek kişilik hücrede tutuldu. Yargılama sonucunda üç yıl hapis, 30 kırbaç ve ağır para cezasına mahkûm olan Arabi, birkaç ay sonra yeniden yargılandı ve bu sefer ölüm cezasına çarptırıldı sonradan ceza yedi buçuk yıla çevrildi. Arabi, Ağustos ayında açlık grevi başlattı.

Medya Kuruluşu Kategorisi

Mada Masr

mada masr

Mısır’da neler olduğunda dair en önemli haber kaynaklarından biri olan internet gazetesi Mada Masr, çoğunlukla Mısır’ın ana akım medyasında yer bulamayan hassas konuları ele alıyor. 2013 yılında, orduyu eleştirdiği için kapatılan Egypt Independent’ta çalışan bir grup genç gazeteci tarafından kurulan Mada Masr,  Arapça ve İngilizce yayın yapıyor.

Al-Wasat

al-wasat

Bu bağımsız Arapça gazete, konuşma özgürlüğünün Bahreyn’deki son kalesi. Bahreyn yönetimi tarafından “kanunları mükerrer olarak ihlâl etmek” suçuyla 5 Haziran’da kapatılan Al-Wasat, 2002 yılından beri defalarca kapatıldı ve yakın zamanda 160 çalışanını işten çıkarmak zorunda bırakıldı.

Cambodia Daily

cambodia daily

1993 yılında Kamboçya’da basın özgürlüğüne katkı sağlamak için kurulan Cambodia Daily, hükümetin mali baskısı sonucunda 4 Eylül’de son sayısını çıkarmak zorunda kaldı. İngilizce ve Khmer dilinde yayın yapan gazete, medyanın hükümet talimatlarına göre yayın yaptığı Kamboçya’da yaklaşık 25 yıldır bağımsız haberciliğin en önemli kaynağı olarak görülüyor.

Radio Jupiter

radio jüpiter

2002 yılında Madagaskar’ın güneyindeki Ilakaka kentinde kurulan Radio Jupiter, ülkedeki son kalan birkaç bağımsız radyo istasyonundan biri. 2005 yılında kundaklanan radyo istasyonu, kurucusu Fernand Cello’nun girişimleriyle 2012 yılında yeniden açıldı. Ülkedeki yerel enerji şirketini eleştirdiği için 2016 yılının Ağustos ayından beri elektrik verilmeyen istasyon, güneş panelleriyle enerji üreterek çalışmalarını sürdürdü. Yerel bir madencilik firmasını eleştirmeleri sonrasında geçtiğimiz yılın Aralık ayında vericilerine polis tarafından el koyulan Radio Jupiter’nun kurucusu Cello da “isyan çıkarmaya çalışmak” suçundan Mayıs ayında hapse girdi.

Rio Doce

rio doce

Meksika’da 2003 yılında kurulan haftalık dergi Rio Doce, birçok organize suçun kurbanı oldu. Basılı ve online versiyonları bulunan dergi, araştırmacı gazetecilik dosyalarıyla ünlü. Bağımsız ve eleştirilen duruşu sebebiyle bugüne kadar birçok çalışanının tehdit aldığı derginin kurucusu Javier Valdez Cárdenas, 15 Mayıs’ta maskeli kişilerce öldürüldü.

Revista Factum

factum

2014 yılında El Salvadorlu iki gazeteci tarafından kurulan internet gazetesi Factum, bu yılın Ağustos ayında emniyet içerisindeki bir grubun suç çetelerinin üyelerini öldürmesi hakkında bir dosya yayınladıktan sonra hakkında soruşturma başlatıldı. Söz konusu dosyanın yayınlanmasından sonra Factum’da çalışan gazeteciler karalama kampanyasına, tacize ve ölüm tehditlerine maruz kaldı.

Medyascope.Tv

medyascope

Gazeteci Ruşen Çakır tarafından kurulan video ağırlıklı bir bağımsız haber/yorum platformu olan Medyascope.tv 2015 yılının Ağustos ayından beri yayın yapıyor. Sivil, bağımsız, özgür ve çoğulcu bir medya ortamına ihtiyaç duyulan ülkemizde, Medyascope.tv olarak biz, başta gazeteciler olmak üzere, Periscope, Youtube, Facebook ve sosyal medyanın sunduğu diğer imkanları kullanan ve kullanmak isteyenler için bir ortak mecra olma gayesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.