Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler: Esad rejimi Nisan 2017’de Han Şeyhun’da sarin gazı saldırısı düzenledi

Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz Nisan ayında Suriye’nin kuzey batısındaki Han Şeyhun kasabasında düzenlenen kimyasal saldırıdan Esad rejiminin sorumlu olduğunu açıkladı.

Soruşturma, BM’ye bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve BM’nin Ortak Soruşturma Merkezi (JIM) tarafından yürütüldü. Fransız haber ajansı AFP’nin elde ettiği, BM Güvenlik Konseyi’ne yönelik hazırlanan raporda “Heyet 4 Nisan 2017’de Han Şeyhun’daki sarin gazı salınımından Suriye Arap Cumhuriyeti’nin sorumlu olduğuna emindir” ifadesi yer aldı.

99D9BBF6-8EF0-48E8-870C-DCBC6880181D_w1023_r1_s

Rusya soruşturmanın uzamasını reddetmişti

Nisan ayında Suriye’nin İdlib kentindeki Han Şeyhun kasabasında düzenlenen saldırıda 80’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Suriye rejiminin lideri Beşer Esad ve müttefiki Rusya, saldırıda rejimin sorumlu olduğunu kabul etmemiş, isyancıların elinde bulunan patlayıcıların infilak etmiş olabileceğini iddia etmişti. Suriye’deki muhalif gruplar ve batılı güçler ise, bölgede rejimin hava saldırısı yaptığını söylemişti. Geçtiğimiz Salı günü de Rusya BM Güvenlik Konseyi’nde, Suriye’de kimyasal silah kullanımını soruşturan Ortak Soruşturma Merkezi’nin (JIM) görev süresinin uzatılması talebiyle hazırlanan karar tasarısını veto etmişti.

Saldırının fotoğrafları ve videoları kullanılarak yapılan analizlerde, orta veya yüksek irtifadan bırakılmış büyükçe bir bombanın yol açtığı bir krater bulundu. Laboratuvar çalışmalarında da Han Şeyhun’da salınan sarin gazının, rejimin kimyasal stokundan olmasının muhtemel olduğu sonucuna varıldı.

Ekran Resmi 2017-10-27 13.40.12

Haley: “Bazı ülkeler hâlâ rejimi koruyor”

Birleşmiş Milletler temsilcisi Nikki Haley, “Esad rejimi’nin kimyasal silah kullandığının yine bağımsız bir şekilde doğrulandığını görüyoruz. Bu raporlara rağmen bazı ülkelerin hâlâ rejimi korumaya çalıştığını görüyoruz. Bu artık son bulmalı” açıklamasında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da raporla ilgili yapılan haberler sonrası bir açıklamada bulunarak “İngiltere, savaş kurallarının böyle dehşet verici şekilde ihlal edilmesini kınıyor ve uluslararası toplumu Esad rejimini sorumlu tutmak için birleşmeye çağırıyor” dedi.

392216f6fd8f82d3451a163988ecaffe08c8713b

Tillerson: “Esad’ın geleceği yok”

Yaklaşık bir ay sonra Esad rejimi ve Suriye’deki muhalif güçler arasında yapılması beklenen Cenevre barış görüşmeleri öncesi, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Cenevre’de bir araya geldi. Raporla ilgili konuşan Tillerson şöyle dedi: “Esad rejimi için, Esad ailesi için bir gelecek olduğuna inanmıyoruz. Sanırım bunu defalarca söyledim. Esad ailesinin saltanatı sona yaklaşıyor ve tek mesele bunun nasıl sağlanacağı”.

Astana’da İran ve Türkiye’yle birlikte bir barış süreci yürütmeye çalışan Rusya, Tillerson’ın açıklamaları karşısında temkinli davrandı. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, “hiç kimse için, hiçbir gelecekle ilgili önce davranmaya çalışmamalıyız” dedi.

thumbs_b_c_ff2807e9dabdfac9ebac8de1593a13c6

Sarin gazı nedir?

Yüksek derecede zehirli olan sarin gazı, siyanürden 20 kat daha öldürücü. Renksiz, tatsız ve kokusuz olan bu gazın tespit edilmesi çok zor. Sinir sistemi yoluyla etki eden bu gaz, nöbetlere sebep oluyor ve sinir sistemini felç ederek birkaç dakika içinde öldürebiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.