Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dolar/TL rekora koşuyor, faizler tarihi zirvelerinde

Dünkü Merkez Bankası’nın (MB) faiz kararı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) aldığı kararın ardından sonra yükselişe geçen dolar/TL, bu sabah 3.84’ü geçti. Euro/TL ise 4,46 seviyelerinden işlem görüyor.,

10 yıllık tahvil faizi yüzde 12.25’e ulaşarak rekor kırdı. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.45 seviyesinde iken dün yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11.99’a kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 11.90, valörde son işlemde yüzde 11.93 seviyesindeydi.

Türk Lirası cinsinden varlıklar, jeopolitik gerginlik, Türkiye ile ABD arasındaki siyasi gerilim ve bankalara ilişkin basında çıkan haberlerin etkisiyle hafta başından beri bir düşüş trendi içerisindeydi. Dünkü gelişme söz konusu trendi güçlendirdi. Paritenin 1,16’lara gevşemesi de dolardaki değer artışının ekonomik nedenlerinden biri.

MB dün neyi açıkladı?

MB Ekim ayı toplantısında aldığı kararlar ile politika faizi yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25 ve geç likidite penceresi (GLP) faizi de yüzde 12.25 seviyesinde kaldı. Ayrıca, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu, bu nedenle sıkı para politikasının devam edeceğini söyledi.

ECB dün neyi açıkladı?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise aylık tahvil alım miktarını azalttı ve ekonomiyi desteklemek için yıllardır devam eden aşırı gevşek para politikasının sıkılaştırmak için şu ana kadarki en büyük adımı attı. Ancak aylık tahvil alım tutarını azaltsa da ECB ekonomideki yavaşlama ihtimaline karşı alım yaptığı süreyi uzattı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.