Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: CIA eski Başkanı, Gülen’i itibarsızlaştırma karşılığında 10 milyon dolar istedi

New York Times ve Reuters, yayınladıkları özel haberlerinde, Türk iş adamı Ekim Alptekin ve SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın eski CIA Direktörü James Woolsey ile Fethullah Gülen’i itibarsızlaştırmak için 10 milyon dolarlık anlaşmayı görüştüklerini yazdı.

Habere göre Trump’ın seçim kampanyasına ulusal güvenlik konusunda danışman olarak katıldıktan yalnızca sekiz gün sonra, 20 Ekim 2016 tarihinde Woolsey’nin New York’taki Peninsula Hotel’de Türk iş adamları Ekim Alptekin ve Sezgin Baran Korkmaz ile görüştüğü ortaya çıktı. Söz konusu görüşmede Woolsey, Gülen’e ilişkin lobicilik faaliyeti için 10 milyon dolar istemiş.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Türkiye-ABD İş Konseyi’nin başkanı Ekim Alptekin’in, lobicilik faaliyetleri yürüten ve Trump’ın istifa eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in sahibi olduğu Flynn Intel Group isimli danışmanlık şirketi ile iletişime geçtiği ve Türkiye’nin ABD’deki imajını düzeltmeye yönelik çalışmaları için Flynn Intel Group’a 600 bin dolar ödediği ortaya çıkmıştı. Woolsey de, sözcüsü yalnızca “ücretsiz danışman” olduğunu iddia etse de, ABD Adalet Departmanı dosyasına göre Flynn’ın şirketinin bir parçasıydı.

Reuters’in ulaştığı e-posta kayıtlarına göre, Woolsey ve eşi Nancye Miller’ın, Fethullah Gülen’i itibarsızlaştırmaya yönelik lobicilik ve halkla ilişkiler faaliyeti yürütmeyi teklif ettiği görüşmede Woolsey ve Miller, “Gülen’in darbe girişimindeki muhtemel rolüne dikkat çekmek ve Gülen’in faaliyetlerine yönelik resmi soruşturma açılmasını sağlamak” için plan hazırlamış.

Reuters’in Alptekin’e ve görüşme hakkında bilgi sahibi olan ve ismi açıklanmayan iki kişinin verdiği bilgilere dayandırdığı habere göre, 20 Eylül tarihindeki görüşmede Miller, kendisinin ve eşi Woolsey’nin ABD’li yetkilileri etkilemede Michael Flynn’den daha iyi bir konumda olduklarını söylemiş.

The New Yorker dergisinin Mart ayında yayınlanan haberine göre, 2016’nın Eylül ayında Flynn’in, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile New York’ta bir otelde görüştüğü ortaya çıkmıştı. Söz konusu görüşmede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da bulunduğu belirtilmişti. Flynn’in yanındaysa CIA eski direktörü James Woolsey ile Flynn’le Irak’ta çalışmış FBI eski ajanı Brian McCauley’in bulunduğu, Türk yetkililerle Flynn ekibinin görüşmesinin ana gündeminin Fethullah Gülen olduğu ve Türk yetkililerin, Flynn ekibinden Gülen’in ABD’de itibarsızlaştırılması için yardım istediği belirtilmişti.

Alptekin ile Flynn arasındaki görüşme Trump kampanyasının Rusya’yla bağlarını soruşturan Özel Müfettiş Robert Mueller’in incelemesi kapsamındaydı. Sezgin Baran Korkmaz da ilk kez 29 Eylül’de Robert Mueller tarafından ifadeye çağrılmıştı. 10 Ekim’de ise ilk ifadesi kabul edilmeyen Alptekin de Mueller tarafından yeniden ifadeye çağrılmıştı.

Woolsey’in sözcüsü Jonathan Franks, New York Times’a yaptığı açıklamada söz konusu görüşmenin ‘önemsiz’ olduğunu söylerken; Korkmaz’ın sözcüsü Anıl Leylek’in Korkmaz ve Ekim Alptekin’in arasında bir iş bağı olmadığı ama ikisinin birbirini “eskiden tanıdığı” yolunda bir açıklama yaptığı belirtildi.

Ancak 2016 yılında Borajet’i 260 milyon dolar karşılığında satın alan SBK Holding’in sahibi Korkmaz, geçtiğimiz Mayıs ayında Washington’da yapılan ATC toplantısında kendi başarı öyküsünü anlattığı bir konuşmada, “Bu tip Amerikan-Türk ilişkilerinde de sağ olsun Başbakanlık Yatırım Ajansı ve Ekim Bey (Alptekin) bana çok katkılarda bulundular. Bugün bu noktalara gelmemde de çok büyük etkileri vardır” demişti.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.