Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katalonya Parlamentosu, İspanya’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti

Bugün İspanya Senatosu’nda Katalonya Bölgesi’nin özerkliğinin kaldırılması yönünde oylama yapıldığı sıralarda Katalonya Parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya Parlamentosu’ndaki oylamada ise, Katalonya’nın Madrid’den doğrudan yönetilmesi şeklinde karar çıktı.

Katalonya’da 1 Ekim tarihinde düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından artarak devam eden krizde bugün bir dönüm noktası yaşandı. 10 red oyuna karşılık 70 oyla bağımsızlık ilan edilirken, Katalonya Parlamentosu’ndaki muhalif milletvekilleri oylamanın yapıldığı salonu terk etti. Oylama sırasında Parlamento önünde toplanan 15 bin kişiden fazla bağımsızlık yanlısı gösterici, bağımsızlık ilanı sonrası sevinç gösterilerinde bulunarak, kutlamalara başladı.

Bağımsızlık ilanının ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Twitter üzerinden halka sakin olma çağrısı yaptı.

Tek taraflı bağımsızlık ilanı, İspanya Senatosu’nun, İspanya Anayasası’nın 155. maddesi gereğince Katalonya Özerk Bölgesi’nin yönetim yetkilerini kendi üzerine alması ile ilgili oylama yapıldığı sırada gerçekleşti. Oylamadan önce İspanya Başbakanı Rajoy bir konuşma yapmış ve “Katalonya’yı doğrudan Madrid’den yönetmekten başka bir seçeneğin kalmadığını” söylemişti. İspanya Parlamentosu’ndaki oylamanın,  bağımsızlık ilanından sonra açıklanan sonuçlarına göre, İspanya merkezi yönetimi, Katalonya Özerk Bölgesi Hükümeti’ni feshetti ve bölgenin özerkliğinden doğan yetkileri kendi üzerine aldı.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada; 155. maddenin uygulanmasına karşı olduklarını belirtmiş ve bağımsızlık yanlısı parti ve sivil toplum kuruluşlarının baskısıyla erken seçime gitmeyeceklerini açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.