Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CIA, Bin Ladin’in evinde ele geçirilen 470 bin belgeyi kamuyla paylaştı

Amerika Birleşik Devletleri Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA), eski El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in Pakistan’daki evinde 2011 yılında ele geçirilen 470 bin belgeyi kamuyla paylaştı. Belgelerde Bin Ladin’in Batı karşıtlığına ışık tutan günlükleri ve El Kaide-İran ilişkisine dair ayrıntılar dikkat çekiyor.

CIA Direktörü Mike Pompeo’nun yaptığı yazılı açıklamada, belgelerin “El Kaide terör örgütünün planları ve işleyişi hakkında ABD kamuoyunun daha yakından bilgilendirilmesini sağlamak” amacıyla erişilebilir hale getirildiği belirtildi. 2014 tarihli İstihbarat Yetkilendirme Yasası kapsamında paylaşılan belgeleri, https://www.cia.gov/library/abbottabad-compound/ adresi aracılığıyla CIA web sitesinden görüntülemek mümkün.

Belgeler, Bin Ladin’in Pakistan’ın Abbottabad kentindeki evine 2011 yılında düzenlenen baskında ele geçirilmiş ve daha önce Mayıs 2015, Mart 2016 ve Ocak 2017 tarihlerinde de kısmen paylaşılmıştı. Aynı baskında Bin Ladin de ölü olarak ele geçirilmişti.

Kamuya açılan belgeler ses, görüntü, metin ve yazılım dosyalarından oluşuyor ve Bin Ladin’in günlüklerini de içeriyor. The Guardian gazetesinin haberine göre, Bin Ladin günlüklerinde gençken İngiltere’de yaptığı yaz tatilinden de bahsediyor ve Shakespeare’in doğduğu eve yaptığı ziyaret sonrasında Batı’nın “çürümüşlüğü” hakkında ikna olduğunu anlatıyor.

Varlıklı bir Suudi milyarderinin oğlu olarak İngiltere’de dil eğitimi almak üzere 10 hafta geçiren Bin Ladin, burada geçirdiği zaman zarfında İngiliz toplumundan ve kültüründen memnun kalmadığını şöyle anlatıyor: “[İngilizlerin] gevşek bir toplum olduğu izlenimini edindim ve yaşım oradaki hayatla ilgili genel görünümü kavramama izin vermedi. Her Pazar Shakespeare’in evini ziyarete giderdik. Bundan memnun değildim, bizden çok farklı olduklarını ve ahlâken gevşek bir toplum olduklarını gördüm”

ABD merkezli The Long War Journal adlı haber ve analiz sitesi ise, belgelere daha önceden erişim sağladığını açıkladığı haberinde, El Kaide’nin İran’la olan ilişkisine dair yeni ayrıntıların ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

Habere göre, daha önce yayınlanmamış 19 sayfalık bir belgede üst düzey bir cihatçının El Kaide ve İran arasındaki ilişkiyle ilgili değerlendirmesi yer alıyor. Değerlendirmede İran’ın El Kaide içindeki bazı “Suudi kardeşlere”, para, silah ve “Lübnan’daki Hizbullah kamplarında eğitim” dahil “ihtiyaçları olan her şeyi” vermeyi teklif ettiğini, karşılığında ise Suudi Arabistan ve Körfez bölgesindeki ABD çıkarlarını bozmalarını istediği öne sürülüyor.

Belgelerin bazılarında, Türkiye açısından da ilgi çekici bazı bilgiler bulunuyor. Bin Ladin’in oğlu Hamza’nın düğününden olduğu anlaşılan iki videoda, Muhammed İslambuli dahil bazı üst düzey El Kaide yöneticilerinin de görünmesi dikkat çekiyor. İslambuli’nin, silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren eski Mısır devlet başkanı Enver Sedat’ın suikastçısının kardeşi olduğu, 11 Eylül sonrasında bir süre İran’da yaşadığı ve yakın zamanda da Türkiye’de bulunduğu biliniyor.

Belgeler Bin Ladin’in şahsi günlüklerine ek olarak El Kaide terör örgütüne ait konuşma pratikleri ve propaganda dosyaları da içeriyor. Telif hakkı nedeniyle paylaşılamayan dosyalar arasında BBC ve National Geographic’e ait belgeseller, Batman, Buz Devri ve Mr. Bean gibi filmler ve Jackie Chan’in televizyon programları da yer alırken, çok sayıda GIF, mizahi “meme” ve viral YouTube videoları da dikkat çekiyor. Yayınlanmayan diğer belgeler arasında virüs ve pornografi içerikli dosyalar ve “ulusal güvenliğe tehdit oluşturabilecek hassas materyaller” bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.