Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump: “New York saldırganı idam edilmeli!”

Salı günü New York’ta Hudson nehri kıyısında bir bisiklet yoluna bir kamyonetle girmesi sonucu 8 kişinin ölümü ve 11 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. 11 Eylül 2001’den beri New York’ta gerçekleşen en ölümcül terör eylemi olan saldırıda, hayatını kaybeden 8 kişiden 5’inin kente turist olarak gelen Arjantin vatandaşları olduğu açıklandı. Saldırıda 31 yaşındaki Belçika vatandaşı bir kadının da hayatını kaybederken, ölen diğer iki kişinin ise Amerikan vatandaşı olduğu bildirildi.

Bir okul servis otobüsüne çarptıktan sonra duran kamyonetten çıkıp paintball tüfeği ile etrafa ateş açıp “Allahuekber” diye bağırdıktan sonra polis memurları tarafından vurulan saldırganın Özbek asıllı Sayfullo Saipov olduğu açıklanmıştı. Saldırı ile ilgili olarak hastanede gözaltında olan Sayfullo Saipov’un ise ilk ifadesinde “olaydan pişmanlık duymadığı, çok kişinin hayatını kaybetmesinden övünen” sözler sarf ettiği aktarıldı.

Saldırgan 29 yaşında, Özbek asıllı, IŞİD’den etkilenmiş bir “yalnız kurt”

ABD basınının verdiği bilgilere göre, Saipov’un Özbekistan’dan ABD’ye 2010’da gittiği ve yasal yollarla ABD’de kaldığı belirtiliyor. 1988 doğumlu Saipov, Ohio, Florida ve New Jersey’de çalışarak, ABD’de çalışmasına olanak sağlayan yeşil kartın sahibi oldu. Saipov, evli ve üç çocuk babası.

ABD’de yaşayan Özbek dini haklar aktivisti Mirrakhmat Muminov BBC’ye yaptığı açıklamada, Saipov’un ABD’ye yerleştikten sonra internet üzerindeki propagandayla radikalleşmesinin ardından, saldırgan bir kişiye dönüştüğünü söyledi. ABD’ye geldikten sonra Saipov’la tanışan Muminov, “ABD’ye gelmeden önce çok iyi eğitimli değildi ve Kuran bilgisi yoktu. Buradaki ilk dönemlerinde normal biriydi. Radikal görüşleri nedeniyle sık sık diğer Özbeklerle tartışırdı ve daha sonra Florida’dan taşındı. Bu noktadan sonra iletişimimiz koptu” dedi.

Dün tekerlekli sandalyeyle getirilip mahkemeye çıkartılan Saipov’a “terör saldırısı” suçlaması yöneltildi. Saipov hakkında hazırlanan iddianamede; saldırıyı iki ay önce planladığı, Cadılar Bayramı gününü özel olarak seçtiği, kullandığı kamyonete IŞİD bayrakları asmayı düşündüğü ancak dikkatleri üzerine çekeceği için vazgeçtiği, IŞİD lideri Bağdadi’nin konuşmalarından etkilendiği ve telefonunda 90 adet IŞİD propaganda videosu bulunduğu gibi bilgiler yer alıyor.

Öte yandan New York Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı John Miller ise düzenlediği bir basın toplantısında “IŞİD’in sosyal medyada paylaştığı saldırı talimatlarını ve yöntemlerini harfiyen takip etmiş gibi gözüküyor” dedi.

Washington Post gazetesi de, Saipov’un doğrudan IŞİD tarafından talimat alan değil, örgütün ideolojisinden etkilendikten sonra tek başına hareket eden bir “yalnız kurt” gibi göründüğünü  belirtti. New York Valisi Andrew Cuomo da Saipov’un daha büyük bir komplonun parçası olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyleyerek bu görüşe destek verdi.

New York Times gazetesinin verdiği bilgilere göre ise, Saipov’un ismi ABD güvenlik güçlerinin dikkatine bir başka soruşturma nedeniyle önceden gelmiş. Saipov’un düzenlediği saldırı ile ilgili kapsamlı bir soruşturma devam ediyor. Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev de, saldırının soruşturulması ile ilgili hükümetin elinden gelen her şeyi yapacağını açıkladı.

Trump: “New York saldırganı idam edilmeli!”

Donald Trump, saldırının olduğu gün Twitter’dan “Orta Doğu’da onları yendikten sonra IŞİD’in ülkemize geri dönmesine veya girmesine izin vermemeliyiz. Yeter!” paylaşımında bulunmuştu.

Saldırıdan bir gün sonra Özbek asıllı failinin ülkeye yeşil kart ile geldiği yönünde ABD basınında çıkan haberlerin ardındansa Trump, Twitter’dan yeni açıklamalarda bulunmuştu. ABD’nin yeşil kart politikasını eleştiren Trump, ‘liyakata göre’ göçmen alımını öngören bir sistem istediğini söylemişti.

Demokrat New York Senatörü Chuck Schumer’i eleştiren Trump, “Terörist, ülkemize ‘Çeşitlilik Vize Kura Programı’ ile geldi. Bu Chuck Schumer’in bir güzelliği. Ben liyakata dayalı (sistem) istiyorum” demişti.

ABD Başkanı bu sabah paylaştığı Twitter mesajındaysa Saipov’un idam edilmesi gerektiğini söyledi. Trump, “New York teröristi, 8 kişiyi öldürüp 12 kişiyi yaraladığı için mutluydu ve hastane odasına IŞİD bayrağı asmak istediğini söyledi. İDAM CEZASI ALMALI!” dedi.

ABD’nin New York eyaletinde idam cezası yürürlükte değil. Eyalette son idam cezası 1963 yılında infaz edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.