Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek mamutları ahmakça davranışları öldürmüş

Bir obruk tarafından yutulmak, çamurda sürüklenmek, ince bir buz tabakasına düşerek boğulmak… Bunlar binlerce yıl önce Sibirya’da yaşayan mamutların birçoğunun sonu oldu.

İyi korunmuş fosiller bugüne kadar paleobiyologlara mamutların binlerce yıl önceki hayatlarına ilişkin önemli bilgiler verdi. Doğadaki tuzaklara yakalanıp ölen mamut kalıntıları üzerinde yapılan yeni bir araştırma ise, mamutlara ilişkin ilginç bir gerçeği ortaya koydu: Ölen mamutların çoğu erkekti.

03TB-MAMMOTH1-master768

İsveç Doğal Tarih Müzesi’nden evrimsel biyolog Love Dalén, “Çoğu türde erkekler kendilerini ahmakça bir ölüme götürecek şeyler yapmaya meyillidir, belli ki bu mamutlar için de geçerli” diyor.

Current Biology dergisinde perşembe günü yayımlanan bir araştırmaya göre, Prof. Love Dalén ve çalışma arkadaşları 100 kadar mamutun kemikleri ve dişlerinden yaptıkları DNA analiziyle, mamutların üçte ikisinin erkek olduğunu fark etti. Dalén ve arkadaşları bu oranın sebebinin, erkeklerin annelerinin korumalarından çıkıp kendi başlarına yaşamaya başladıktan sonraki riskli hareketleri olduğunu düşünüyor.

_90605265_c0205129-woolly_mammoth_artwork-spl

Çalışmayı yöneten ve İsveç Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Patrícia Pečnerová, bulgulara kazara ulaştıklarını söylüyor. Patrícia Pečnerová başka bir çalışma için mamutlarla ilgili verilerle ilgilenirken, erkek mamut sayısının dişilerin neredeyse iki katı olduğunu görerek çok şaşırmış.

ABD’nin Güney Dakota eyaletinde daha önce yapılmış bir çalışmada, 14 mamut örneğinden 13’ünün erkek olduğu ortaya konmuştu. Fakat Pečnerová, cinsiyet oranlarını, mamutların genlerini kullanarak araştırdı.

03TB-MAMMOTH2-master675

Çalışmada analiz edilen, Sibirya’nın kuzeyinden gelen 98 mamut örneğinden en yaşlısı 60 bin, en genci ise 4 bin yıllıktı. Mamutların nasıl öldüklerine dair bir bilgi veremeyip, sadece cinsiyetlerinin belirlenmesini sağlayan genetik verilerle, mamutların 66’sının erkek, 29’unun dişi olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada mamutlarla ilgili yapılan tahminler, bugünkü fillerin davranışlarına dayanıyor. Mamutların filler gibi, yetişkin dişilerin gençlerin koruduğu ana erkil topluluklarda yaşadıkları tahmin ediliyor. 14-15 yaşlarında ergenlikle birlikte erkekler topluluklarını terk ederek ya yalnız kalıyor ya da deneyimsiz erkekler tarafından yönetilen erkek topluluğuna katılıyor. Bu şekilde erkekler riskli şeyler yapmaya çok açık bir hayat sürmeye başlıyor.

Doğadaki tuzaklar mamutların bedenlerini hızlı bir şekilde gömerek, leş yiyen hayvanlardan korumuş oluyor. Araştırmacılar mamutların hayatta oldukları süredeki cinsiyet oranlarını bilmeseler de yarı yarıya olduklarını ve sadece erkeklerin vücutlarını bu şekilde koruyacak tuzaklara düşerek öldüklerini tahmin ediyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.