Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toplu tutuklamadan bu yana HDP’nin bir yıllık bilançosu

Bundan tam bir yıl önce aralarında partinin iki eş başkanı Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu Halkların Demokratik Parti’li (HDP) 15 milletvekili gözaltına alınıp tutuklandı. Halen iki eş başkanın da aralarında olduğu dokuz milletvekili tutuklu.

1 Kasım 2015 seçimlerinin ardından HDP 5 milyon 148 bin 85 oy alarak yüzde 10.76 oranıyla 59 milletvekili çıkarmıştı. Bu milletvekili sayısı onu TBMM’nin üçüncü gücü yapmıştı.

4 Kasım 2016’dan bu yana 30’u aşkın HDP’li milletvekili, bir kısmı birden fazla olmak üzere gözaltına alındı, serbest bırakıldı. Beş HDP’linin ise milletvekilliği düşürüldü.

Halen tutuklu olan milletvekilleri:

HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ (Milletvekilliği düşürüldü)

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş

Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel

Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken

Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan

Muş Milletvekili Burcu Çelik

Şırnak Milletvekili Ferhan Encü

Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım

Hakkâri Milletvekili Selma Irmak

Yukarıdaki isimlerden Selma Irmak tutuklanmasından tam bir yıl sonra silahlı terör örgütüne üye olmak iddiasıyla 10 yıl hapis cezası aldı.

Milletvekilliği düşürülenler:

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ

Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan

Siirt milletvekili Besime Konca

Van milletvekili Tuğba Hezer

Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız

Yukarıdaki isimler dışında 30’u aşkın HDP milletvekili bir yıl süresince farklı tarihlerde gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Aralarında Kars Milletvekili Ayhan Bilgen gibi 220 gün tutuklu kalanlar da oldu. Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş gibi iki ay cezaevinde yatan da. Son bir yılda tutuklanıp kimi cezaevinde yatan kimi de gözaltı sonrası serbest bırakılan milletvekilleri şunlar:

Besime Konca, Leyla Birlik, Nihat Akdoğan, Nursel Aydoğan, Ahmet Yıldırım, Ayşe Acar Başaran, Aycan İrmez, Dilan Dirayet Taşdemir, Nadir Yıldırım, Osman Baydemir, Sırrı Süreyya Önder, Adem Geveri, Altan Tan, Bedia Özgökçe, Ertan Behçet Yıldırım, Dilek Öcalan, Faysal Sarıyıldız, Feleknas Uca, İmam Taşçıer, Hüda Kaya, Kadri Yıldırım, İbrahim Ayhan, Leyla Zana, Mehmet Emin Adıyaman, Lezgin Botan, Mehmet Ali Aslan, Nimetullah Erdoğmuş, Mizgin Irgat, Saadet Becerekli, Ziya Pir.

20 Mayıs 2015 tarihindeki Anayasa değişikliği milat oldu

Yukarıdaki tablonun oluşmasının nedeni 20 Mayıs 2015 tarihinde TBMM’de kabul edilen AKP, MHP’nin blok CHP’nin ise sınırlı destek verdiği anayasa değişikliği. Bu değişiklikle o tarihe kadar haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin yargılanmalarının önü açılmıştı.

Söz konusu anayasa değişikliğinin ilk uygulaması 4 Kasım 2016 günü yaşandı. 15 HDP milletvekili gözaltına alındı. Gözaltı ve tutuklanmalarının gerekçeleri milletvekillerinin çeşitli tarihlerde yaptıkları açıklamalar. Bu açıklamalar çoğunlukla Türk Ceza Kanunu’nun örgüt propagandası veya örgüt üyeliği suçu kapsamında değerlendirilip farklı mahkemelerde farklı davalar açıldı. Bazı CHP’lilerin destek verdiği anayasa değişikliği kapsamında CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu da MİT Tırları davasından yargılandı, hüküm giydi, tutuklandı.

Selahattin Demirtaş

Kuşkusuz tutuklamalar arsında en dikkat çekeni HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tı. Demirtaş tutuklanmasının ardından Edirne Cezaevi’ne konuldu. İlk dönemlerde koğuşunda yalnız kalan Demirtaş kamuoyundan gelen itirazlar üzerine şu an aynı partiden milletvekili arkadaşı Abdullah Zeydan ile aynı koğuşu paylaşıyor. 5 Kasım 2017 Cumartesi günü cezaevinde birinci yılını dolduracak olan Demirtaş bu sürede “Seher” adlı bir öykü kitabı yazdı. Demirtaş cezaevinde kaldığı süre içinde resimler de yaptı. Selahattin Demirtaş cezaevindeyken kendi Twitter hesabından onun ağzından twitler atılınca cezaevi yönetimi koğuşunda cep telefonu araması yaptı. Bunun üzerine aynı hesaptan Demirtaş’ın içeriden gönderdiği mesajların dışarıda başkası tarafından yazıldığı yolunda açıklama yapılmak zorunda kalındı.

Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde yazdığı "Seher" adlı öykü kitabı
Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde yazdığı “Seher” adlı öykü kitabı

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.