Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapay zekâ, insanların zihnini okumayı öğreniyor

Son yıllarda süregelen yapay zekâ çalışmalarında insan beyninin fonksiyonlarını anlamaya yönelik adımlar atılıyor, bu da uzun vadede daha çok bilim kurgularda karşılaştığımız insan zihnini okuyabilen cihazların geliştirilmesi için katkıda bulunuyor.

grid-AI

Derin öğrenme, Facebook, Google, Amazon ve Microsoft gibi önemli bilişim firmalarının yakın zamanda üzerine odaklandığı bir makine öğrenimi yöntemi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Purdue Üniversitesi’nde nörobilim üzerine çalışan bir grup bilim insanı, derin öğrenme aracılığı ile insan beyninin bilgiyi işlemesini modellediler. Daha sonra üç deneğe yüzlerce kısa video izletip aynı zamanda da fonksiyonel MR cihazı ile deneklerin beyinlerindeki aktivitelerin sinyallerini ölçtüler. Makineye -daha doğrusu tasarladıkları derin öğrenme modeline- elde edilen beyin aktiviteleri ile deneklere izletilen görüntüler arasındaki ilişkiyi öğretmeye çalıştılar. Araştırmacılar daha sonra bu modelin, başka bir insanın beyin sinyallerine bakarak o insanın ne izlediğini tahmin etmedeki başarısını ölçtüler. Sonuçlara göre, eğer modele öğrenme aşamasında kullanılan deneklerin beyin sinyalleri verilirse, modelin %50 doğrulukla deneğin ne izlediğini tahmin edebildiği ortaya çıktı. Eğer bu deneklerden başka birinin beyin sinyalleri modele verilirse de model deneğin ne izlediğini %25 doğrulukla tahmin edebildi.

Çalışmanın detaylarına ve sonuçlarına Oxford Academic tarafından yayımlanan yüksek etki faktörlü bir dergi olan Cerebral Cortex’te yer verildi. Araştırmacılar bu çalışmanın beyin sinyallerini bilgisayar diline çevirmeye ve insanların düşüncelerini ya da rüyalarını bilgisayarlara ya da diğer insanlara sözlü veya yazılı iletişim kullanmadan aktarmalarına yardımcı olmasını umuyorlar. Bunun da, örneğin felçli insanların başka insanlarla iletişimine kolaylık sağlayacağını dile getiriyorlar.

Cerebral Cortex dergisinde yayınlanan araştırmaya dayalı haberi Medyascope.tv için Teksas Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü doktora öğrencisi Gökberk Kabacaoğlu hazırladı.

Kaynaklar: https://academic.oup.com/cercor/article/doi/10.1093/cercor/bhx268/4560155

http://www.sciencemag.org/news/2017/10/artificial-intelligence-learning-read-your-mind-and-display-what-it-sees

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.