Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Görevinden alınan savcı Bharara, Trump’ın eski danışmanı Flynn’in Türk yetkililerle yaptığı görüşmenin peşini bırakmıyor

New York Times ve NBC News’un yayınladıkları habere göre Rusya’nın 2016 Başkanlık seçimlerine müdahalesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Özel Müfettiş Robert Mueller ve ekibinin elinde, Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’i suçlamak için yeterince kanıt var önümüzdeki günlerde yeni bombalar patlayacak.

Reza Zerrab soruşturmasıyla Türkiye’de de ünlenen ardındansa Trump yönetimi tarafından görevinden alınan New York eyaleti eski savcılarından Preet Bharara’ysa, soruşturmada Michael Flynn ve oğlu ile ilgili yeni iddiaların patlayacağı haberinden sonra Twitter üzerinden ilginç bir paylaşımda bulundu. NBC’nin haberini paylaşan Bharara, “Soruşturmanın Türkiye ayağını yakından takip ediyorum” dedi.

Türk yetkililerle Gülen’i kaçırma planını görüşen Flynn, soruşturma kapsamına giriyor

NBC’ye konuşan ve adına açıklanmayan üç kaynağın verdiği bilgilere göre Mueller, Trump’ın eski kampanya şefi Manafort’tan süre Flynn üzerinden baskı kuracak. Soruşturmayı bilen kaynaklara göre Mueller, önümüzdeki günlerde Flynn’in lobicilik faaliyetlerine yönelik yeni suçlamalarla gelecek.

Yine NBC’ye konuşan iki yetkiliye göre Mueller aynı zamanda Flynn, milyon dolarlar karşılığında Fethullah Gülen’in Türkiye’ye kaçırmaya gerçekten kalkışıp kalkışmadığını da inceliyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz Mart ayında ABD basınında çıkan haberlerde 2016’nın Eylül ayında Trump yönetiminin istifa eden ulusal güvenlik eski danışmanı Michael Flynn’in, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Türkiye – ABD İŞ Konseyi Başkanı Ekim Alptekin ile Fethullah Gülen’in ABD’de itibarsızlaştırılması ve Türkiye’ye iadesi konusunda görüştüğü iddia edilmişti.

Michael Fynn ve oğluna yeni suçlamalar

Trump’ın seçim kampanyası ve yönetimin devir teslimi süresince babasıyla birlikte çalışan oğul Flynn’in de soruşturmaya dahil edildiği de iddia ediliyor. New York Times’a konuşan üç yetkilinin verdiği bilgilere göre Flynn’in oğlu Michael G. Flynn için ayrı bir iddianame hazırlanmakta. Yine aynı kaynakların iddiasına göre Flynn, oğlunu kurtarmak için işbirliği yapma yoluna gidebilir, bu da soruşturmanın seyrini değiştirebilir.

Mueller’in Flynn’e baskı kurması soruşturmanın ivme kazandığını ve Beyaz Saray’ın etrafındaki çemberin daraldığını gösteriyor. Flynn’in Trump yönetiminde görev almış kişiler içerisinde soruşturmaya dahil edilen ilk kişi olacak. Beyaz Saray, bugüne kadar soruşturulan unsurların Trump’la bağlantısının asgari düzeyde olduğunu iddia etmişti ancak Flynn ve oğlunun soruşturmaya dahil edilmeleri dinamikleri değiştirebilir.

Eski bir FBI yetkilisi, Trump’ın göreve gelmesinden haftalar sonra Gülen’in iadesi için FBI’a danışıldığını ancak Türk hükümetinin Gülen’e ilişkin yeni bir bilgi sağlayamamasından dolayı FBI’ın bu talebi reddettiğini söylemişti. Söz konusu talebin Flynn’den gelip gelmediği merak konusu.

Flynn ve Woolsey’nin Türk yetkililerle yaptığı görüşmeler de soruşturma kapsamında

Öte yandan FBI, soruşturma kapsamında CIA eski Direktörü James Woolsey ve eşinin verdiği ifadeleri de araştırıyor. Woolsey ve eşi FBI’a verdiği ifadede Flynn’in Gülen’in itibarsızlaştırılması ve Türkiye’ye iadesi konusunda Berat Albayrak, Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekim Alptekin’le yaptığı görüşmenin ayrıntılarını vermişti.

Woolsey, söz konusu görüşmelerin mahiyetinden önceden haberdar olmadığını, söz konusu görüşmelerle ilgili olarak Başkan Yardımcısı Joe Biden üzerinden Obama yönetimini bilgilendirdiğini de açıklamıştı. Görüşmeyle ilgili ifadesinde Woolsey, yasadışı iade fikrini kimin gündeme getirdiğini ve Flynn’in konuyla ilgili herhangi bir şey yapıp yapmadığını ise bilmediğini söylemişti.

Öte yandan, New York Times ve Reuters, 27 Ekim’de yayınladıkları özel haberlerinde, Türk iş adamı Ekim Alptekin ve SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın eski CIA Direktörü James Woolsey ile Fethullah Gülen’i itibarsızlaştırmak için 10 milyon dolarlık anlaşmayı görüştüklerini yazmıştı.

Alptekin ile Flynn arasındaki görüşme Trump kampanyasının Rusya’yla bağlarını soruşturan Özel Müfettiş Robert Mueller’in incelemesi kapsamındaydı. Sezgin Baran Korkmaz da ilk kez 29 Eylül’de Robert Mueller tarafından ifadeye çağrılmıştı. 10 Ekim’de ise ilk ifadesi kabul edilmeyen Alptekin de Mueller tarafından yeniden ifadeye çağrılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.