Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran-Suudi Arabistan çekişmesinin son kurbanı Lübnan

Geçtiğimiz Cumartesi günü “hayatının tehlike altında olduğu” gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifasının ardında, Suudi Arabistan’ın baskısı olduğu iddia edilirken, Suudi yönetimi bu iddiayı yalanladı.

Kendisi gibi Lübnan Başbakanı olan babası, 2005 yılında bombalı bir suikastle öldürülen Lübnan Başbakanı Saad Hariri, cumartesi günü, Suudi Arabistan’da bulunduğu sırada, “bir suikaste uğramaktan korktuğunu” söyleyerek görevinden istifa etmişti. BBC Türkçe’nin haberine göre; Hariri, tehditlerden İran ve İran’ın desteklediği Lübnan Hizbullah’ını sorumlu tutmuş, İran ise bu iddiaları yalanlayarak, istifanın bölgede gerilim yaratmak amacıyla gündeme getirildiğini savunmuştu.

Hariri 2009-2011 yılları arasında da başbakanlık yapmış ve Kasım 2016’da bu görevi ikinci kez üstlenmişti.

Hariri’nin istifasının ardından konuşan; Lübnan merkezli Hizbullah Örgütü’nün lideri Hasan Nasrallah, Hariri’nin istifa etmek gibi bir niyeti olmadığını ancak istifayı Suudi yönetiminin empoze ettiğini savundu. Suudi Arabistan Körfez İşleri Bakanı Tamer el Sabhan ise Nasrallah’ın iddialarını yalanladı. Sabhan’ın, “Lübnan asla eskisi gibi olmayacak” şeklindeki ifadeleri ise dikkat çekti.

Hariri’nin istifasıyla Suudi Arabistan’da devlet görevleri üstlenen bazı prensler ve birçok üst düzey yöneticinin grevden alınıp tutuklanmalarıyla aynı zamana denk gelmesi gözlerin Suudi Arabistan’a çevrilmesine neden oldu. Öyle ki; bazı sosyal medya hesaplarında, Lübnan Başbakanı Hariri’nin, diğer üst düzey Suudi yöneticilerle birlikte, Riyad’daki Ritz Carlton Oteli’nde gözetim altında tutulduğu iddia edildi. Hariri’nin son zamanlarda İran ve Suriye yönetimleriyle yakınlaştığına yönelik işaretlerin, Suudi yönetiminde Hariri’ye karşı tepki oluşturduğu da iddialar arasında.

Öte yandan; Suud merkezli El Arabiya televizyonu, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz’in bugün, Saad Hariri’yi kabul ettiğini duyurdu. Riyad’daki Yemame Sarayı’ndaki görüşmeye Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr’in de bulunduğu bilgisi paylaşılırken, Lübnan’daki gelişmelerin görüşüldüğü belirtildi.

Saad Hariri’nin Lübnan’a ne zaman döneceği ise henüz belirsizliğini koruyor.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifasının ardından yaşanan gelişmeleri Beyrut’ta bulunan gazeteci Hediye Levent Medyascope tv’ye değerlendirdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.