Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TL’deki değer kaybına Merkez Bankası’ndan dolaylı müdahale

Türk lirasının (TL) geçen hafta boyunca dolar ve euro karşısında yaşadığı değer kaybının Cuma günü hızlanması gözlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) çevrilmesine neden oldu. Merkez Bankası’nın (MB) piyasalara müdahale edip etmeyeceği, ederse nasıl edeceği bugün sabah itibariyle netleşti. TCMB sabah saatlerinde yaptığı açıklamalarla piyasalara müdahale etti. Açıklamaya “son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmektedir” sözleriyle başlayan TCMB, TL’deki değer kaybının önüne geçmek için iki adım attıklarını kamuoyuna duyurdu. Bunlardan ilki reeskont kredilerine ucuz  kurdan ve TL ile geri ödeme imkanı sağlanması oldu.

“1 Şubat 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7000, Euro için 4,3000, İngiliz Sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir.”

Diğer adım ise rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) kapsamında döviz imkan oranı üst sınırını yüzde 60’tan yüzde 55’e indirmesi oldu.

“Fiyat istikrarına ve finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapılmıştır.

Buna göre, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürülmüş, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekilmiştir.”

Bu adımların ardından güne 3,8875’den başlayan dolar/TL kuru, %0,8 değer kaybederek 3,85’lere kadar gevşedi. Benzer bir hareket euro/TL’de de görüldü. Euro/TL kuru 4,51’den 4,47’ye geldi. TCMB’nin bu adımlarının TL’deki değer kaybını kalıcı olarak durdurabileceğini söylemek oldukça güç. Mevcut siyasi ve ekonomik gelişmelerde önemli bir değişiklik olmadığı sürece TCMB’nin er ya da geç faizleri artırmak zorunda kalması güçlü ihtimal.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.