Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sınır Tanımayan Gazeteciler ve TV5-Monde Basın Özgürlüğü Ödülü’nü Medyascope.tv kazandı!

1992 yılından beri Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve TV5-Monde tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülü’nün bu yılki sahipleri açıklandı. Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen Dünya Demokrasi Forumu’ndaki törende; gazetecilik dalında  Tomasz Piatek (Polonya), Yurttaş gazeteciliği kategorisinde Soheil Arabi (Iran), medya kuruluşu kategorisinde Medyascope.tv Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü.

Basın özgürlüğüne önemli katkılar sunan gazetecileri ve medya kuruluşlarını onurlandırmak ve basın özgürlüğünün önemine dikkat çekmek için her yıl verilen RSF – TV5 Monde Ödülü için bu sene 18 gazeteci ya da medya kuruluşu aday gösterilmişti.

Medyascope.tv Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır Basın Özgürlüğü Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

“Bayanlar, baylar

Herkese iyi akşamlar

Medyascope’un startını 2015 yılı Temmuz ayında ‘Çünkü özgür” sloganıyla vermiştik. Bir avuç gönüllünün sokakta, evde, ofiste yaptığı, haftada birkaç saatlik periscope yayınlarıyla işe başladık. Daha sonra tamirhaneden dönüştürülmüş stüdyomuzda haftada yaklaşık 40 saat canlı yayın yapar olduk.

Şu anda ezici çoğunluğu gençlerden oluşan 30’u aşkın kişilik bir ekibiz. Yurtiçi ve dışından çok sayıda gazeteci ve yurttaş gazetecinin de katkılarıyla bağımsız, sivil ve çoğulcu bir medya platformu halini aldık. Bunun sorumluluklarının farkındayız.

Türkiye’nin durumunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Türkiye’de gazetecilik yapmanın her geçen gün daha da zorlaştığından da haberdarsınız.

Medyascope olarak amacımız, öncelikle koşullar ne olursa olsun gazeteci olarak varkalmak. Ve gazeteciliği de iyi yapmak.

Yeni teknolojilerin ve sosyal medyanın sağladığı imkanlarla gazeteciliğin geleneksel ilke ve değerlerini harmanlayarak bunu başarmaya çalışıyoruz.

RSF’nin bu ödülü, çabalarımızın boşuna olmadığını bizlere gösterdiği için çok mutluyuz.

Bu ödül, bizim daha iyi ve etkili gazetecilik yapmamız için olağanüstü bir destek ve teşvik anlamına geliyor.

Bu nedenle Medyascope’u var eden tüm çalışma arkadaşlarım adına sizlere çok teşekkür ediyorum.

Sizi mahçup etmeyeceğimize söz veriyoruz.

Tekrar iyi akşamlar.”

Gazetecilik dalında ödüle layık görülen Tomasz Piatek,

Polonya’nın sol görüşlü yayın organlarından Gazeta Wyborcza’da çalışıyor. Piatek, Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz’in Rus İstihbarat Servisi’yle olan gizli ilişkilerini ortaya çıkardığı “Macierewicz ve sırları” isimli kitabı sebebiyle askeri mahkeme tarafından yargılanıyor. Polonya hükümetine yakın medya kuruluşları tarafından sürekli olarak hedef gösterilen Piatek’in üç yıl hapis cezası alması gündemde.

Yurttaş Gazeteciliği kategorisinde ödüle layık görülen İranlı Soheil Arabi ise 2013 yılından beri tutuklu. Tahranlı fotoğrafçı Arabi, “İslam’a küfreden ve hükümeti eleştiren bir Facebook grubunun kuruluşunda rol oynadığını” itiraf etmesi için iki ay boyunca kötü muameleye maruz kaldı ve tek kişilik hücrede tutuldu. Yargılama sonucunda üç yıl hapis, 30 kırbaç ve ağır para cezasına mahkûm olan Arabi, birkaç ay sonra yeniden yargılandı ve bu sefer ölüm cezasına çarptırıldı sonradan ceza yedi buçuk yıla çevrildi. Arabi, Ağustos ayında açlık grevi başlattı.

Geçtiğimiz yıl Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından dünyanın en prestijli gazetecilik ve medya ödüllerinden biri olan “Özgür Medya Öncüsü Ödülü”ne (Free Media Pioneer Award) layık görülen Medyascope.tv  RSF ve TV5-Monde Basın Özgürlüğü Ödülü ile  2 yılı geride bıraktığı yayıncılık yaşamında 2 önemli ödüle sahip oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.