Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Torba yasaya karşı ocaktan çıkmayan madenciler, 58. madde değişecek sözü alınca eylemi bitirdi

Maden işçilerinin dün sabah saat 08.00’de başlattıkları ‘Maden ocağından çıkmama’ eylemi 21 saat sonra sona erdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa tasarısındaki madenlerin özelleştirilmesinin önünü açan  58. maddeye tepki için, kuruma bağlı maden ocaklarında 24.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, sabah ocaktan çıkmama eylemi başlattı.Gündüz vardiyasında çalışan maden işçilerinin de destek verdiği eylem yaklaşık 2.000 maden işçisinin katılımıyla 21 saat sürdü.

Maden işçileri, saat 05.00 sıralarında sendika temsilcileriyle yaptıkları görüşme ardından ocaklardan çıktı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda yaptıkları görüşmelerin ardından Zonguldak’a geldi. GMİS önünde bekleyen maden işçilerine seslenen Türk-İş Genel Başkanı Atalay, iki bakanlığa torba yasa tasarısındaki 58’nci maddeyle ilgili taleplerini ilettiklerini, 58’inci maddenin değiştirileceğini ifade etti.

Sabaha karşı 3 buçukta anlaştık

Ergün Atalay, sendika binasından madencilere seslenerek;

“Zor şartlarda 24 saat geçirdiniz. Bulunduğunuz yerlerin çok soğuk olduğunu biliyorum. Dün gece 2’ye kadar enerji ve çalışma bakanlığı açıktı. İki bakanlığın bu 58’nci madde ile ilgili bir sıkıntı olmamasını söylemesine rağmen sizin ve bizim bir talebimiz vardı. Dedik ki 58’nci maddenin Türkiye taşkömürü kurumunun devlet eliyle işletilen sahaları hariç tutulacak. Sabaha karşı 3 buçukta bunu anlaştık. Perşembe günü meclis gündemine getirecekler. Bu iki kelimeyi ilave ettikten sonra bizim hiç problemiz kalmayacak. Burada bu bölgede emeği olan siyasilere basın mensuplarına iki bakanlığın bürokratlarına teşekkür ediyorum.

Hükümetten teminat alınmıştır

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da maden ocağı önünde işçilere hitaben yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

“Şu anda yaptığımız mutabakat 58. maddedeki tasarı Meclis’ten bizim istediğimiz şekilde TTK’nın sahaları kapsam dışına atılarak yeniden düzenlenmek şartıyla geçecek. Hükümet yetkilileri nezdinde bunun teminatı alınmıştır.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.