Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müptezel yapımcı Weinstein, mağdurları susturmak için eski Mossad ajanları ile çalışmış

Cinsel saldırı, taciz, istismar ve tecavüz zanlısı müptezel Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein, meğer hakkındaki suçlamalar günyüzüne çıkmasın diye eski Mossad ajanlarını kurbanlarının peşine takmış. NBC televizyonunda program da sunan araştırmacı gazeteci Ronan Farrow’un ortaya çıkardığı bu haberi The New Yorker’dan özetleyerek aktarıyoruz.

https://twitter.com/RonanFarrow/status/927680764115898371

Harvey Weinstein, 2016 sonbaharında taciz ettiği kadınları ve taciz iddialarını araştıran gazetecileri susturmak üzere, onlar hakkında bilgi toplasınlar diye özel güvenlik şirketleriyle çalışmaya başladı. Weinstein’in bu amaçla kiraladığı şirketler arasında özel sektör için çalışan dünyanın en büyük istihbarat şirketi Kroll ve İsrail Gizli Servisi Mossad ile diğer İsrail istihbarat birimlerinin eski çalışanlarının kurduğu Black Cube da var. Neler mi yapmışlar bu şirketler müşterileri Weinstein için?

Örneğin Black Cube’un özel dedektiflerinden biri, daha sonra Weinstein hakkında ifşaatta bulunacak olan oyuncu Rose McGowan’a gidip kendisini kadın hakları savunucusu olarak tanıtmış ve yaptıkları görüşmeleri kayda alıp müşterisine teslim etmiş. Aynı özel dedektif, kendisinin de Weinstein hakkında taciz iddiası olduğunu söyleyerek, yine sahte kimlikle bir gazeteciyle de görüşüp, başka hangi oyuncuların yapımcıdan şikayetçi olduğunu öğrenmeye çalışmış.

Weinstein, sözkonusu istihbarat şirketleri aracılığıyla onlarca kişi hakkında özellikle cinsel tarihçelerine odaklanılarak hazırlanmış psikolojik kimlik profilleri de hazırlatmış. Yetmemiş, kendi yapım şirketi çalışanlarından da benzer taleplerde bulunmuş.

Weinstein’ın avukatları da bizzat bu faaliyetlere katılmışlar. Örneğin; Times gazetesinde müvekillinin tacizleriyle ilgili haber çıkmasın diye Black Cube’a bizzat iş emrini veren kişi, 2000 yılı başkanlık kampanyası sırasında Al Gore’u da temsil etmiş olan David Boies. İşin garibi Boies, Times’ın da avukatlarından.

Weinstein’ın sözcüsü, taciz ve tecavüz iddiaları gibi, şahısların bu yöntemlerle hedef alınıp susturulmaya çalışıldığını da yalanlıyor. Fakat Ronan Farrow’un haberi sağlam, somut belgelere dayanıyor.

Habere göre; Kroll adlı şirket ise 2015 yılında, İtalyan model Ambra Battilana Gutierrez, Weinstein’ı cinsel saldırı ile suçladığında devreye giriyor ve kanıt olarak kullanabileceği ses kayıtlarını kendilerine vermesi karşılığında Gutierrez’e tazminat ödenmesini ayarlıyor. Bu şirket, bu yılki ifşaatlar sırasında da Weinstein için kendisini tacizle suçlayan kadınlar hakkında istihbarat toplamış.

Ronan Farrow, New Yorker için kaleme aldığı araştırmasında Weinstein için benzer işler yapan diğer şirketlerin icraatını da detaylarıyla ifşa ediyor. Haberin, New York ve Londra’da Weinstein hakkında soruşturma yürüten savcıların nazarından kaçmayacağını umalım.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.