Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irkçı ismin doğrulanması tartışma yarattı, Twitter doğrulama uygulamasını askıya aldı

ABD’deki beyazların üstünlüğünü savunan aşırı sağcı bir grubun liderlerinden Jason Kessler’in Twitter hesabının doğrulanması tartışmalara neden olmuştu. Twitter, bugün yaptığı açıklamayla hesap doğrulama işlemini askıya aldıklarını duyurdu.

Ağustos ayında ABD’nin Virginia eyaletindeki Charlottesville kentinde, siyah karşıtı, ırkçı neo-Nazilerin yaptığı şiddet eyleminde bir kişi hayatını kaybetmiş ve çok sayıda kişi yaralanmıştı. “Unite the Right” ismi altında ırkçı aşırı sağcıları bir araya getiren protestonun organizatörü olarak bilinen Jason Kessler, yaşanan olaylar sonrasında basın mensuplarının karşısına geçmiş, açıklaması esnasında halkın sert tepkisiyle karşılaşmış, yuhalanmış ve tartaklanmıştı.

(Charlottesville olaylarının ardından tepkilerin odağı haline gelen ırkçı Jason Kessler)
(Charlottesville olaylarının ardından tepkilerin odağı haline gelen ırkçı Jason Kessler)

Twitter, bir süredir ünlü kişilere ait hesapların gerçekten o kişiye ait olup olmadığının teyit edilmesi için bir “hesap doğrulama” uygulaması yürütüyordu. Geçtiğimiz Salı günü ise Jason Kessler’in Twitter hesabının “doğrulanması” ABD’de tartışmalara yol açtı.

Ünlü komedyen Michael Ian Black gibi birçok isim Twitter üzerinden tepkilerini dile getirdi. Black, Twitter CEO’su Jack Dorsey’e hitaben şöyle dedi: “Hey Jack: Oldukça aktif bir Twitter kullanıcısıyım ve 2.1 milyon takipçim var. Bu yaşanan şey mide bulandırıcı. Beyazların üstünlüğünü savunanları “doğrulamak”, sitenizin bir nefret söylemi platformu olduğuna dair inancı güçlendiriyor. Twitter hesabımı kapatmak istemiyorum fakat böyle devam ederse kapatmak zorunda kalabilirim. Kime daha çok değer veriyorsunuz; benim gibi kullanıcılarınıza mı yoksa ona mı?”

Kessler’in hesabının doğrulanmasıyla başlayan tartışmanın alevlenmesi üzerine Twitter, dün konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada “Doğrulama işlemi, hesabın orijinalliğinin teyit edilmesi hedefi taşımaktaydı fakat kullanıcının desteklenmesi şekilde yorumlanmaya başlandı. Bu karışıklığın sorumluluğu bize aittir ve bunu çözmemiz gerekiyor” denildi.

Twitter CEO’su Jack Dorsey ise bu sabah yaptığı açıklamayla “hesap doğrulama” uygulamasının askıya alındığını duyurdu. Dorsey, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Bir süre önce doğrulama sistemimizin bozulduğunu fark ettik ve yeniden üzerinde çalışılması gerekiyor. Bu konuyla ilgili herhangi bir şey yapmayarak hata ettik. Hızlı bir şekilde düzeltmek için çalışıyoruz” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.