Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Youtube, ünlü El Kaidecinin videolarını öldürülmesinden 6 yıl sonra kaldırdı

Dünyanın en popüler video sitesi Youtube, 2011 yılında öldürülen, El Kaide’nin ünlü isimlerinden Enver el Evlaki’nin propaganda videolarının arşivini artan baskılar sebebiyle büyük ölçüde kaldırdı.

Fort Hood, Boston Maratonu, San Bernardino ve Orlando saldırıları gibi terör eylemlerini gerçekleştirenleri etkilediği düşünülen propaganda videolarıyla üslü Yemen asıllı ABD vatandaşı radikal İslamcı El Evlaki’nin yüzlerce saatlik konuşma videoları, ABD güçlerinin dronlu saldırısında öldürülmesinden altı yıl sonra büyük ölçüde erişimden kaldırıldı.

Yakın zamana kadar Youtube’de “Enver El Evlaki” ismi aratıldığında 70 bini aşkın videoya ulaşılıyordu. Bu videoların arasında Evlaki’nin propaganda konuşmalarının yanı sıra hayatı, ABD’de imamlık yaptığı dönem ve Yemen yılları ile ilgili videolar da bulunuyordu. Artık aynı arama sonucunda 20 binden az videoya ulaşılabiliyor bunların büyük çoğunluğu ise hayatı ve ölümüne ilişkin haber videoları.

Google, 2010 yılında Evlaki’nin dorudan şiddeti savunan yüzlerce videosunu kaldırmıştı. Terörle mücadele aktivistlerinin baskısı üzerine Youtube de benzeri bir uygulamaya gitmek zorunda kaldı.

Enver El Evlaki kimdir?

Yedi yaşına dek ABD’de yaşayan, daha sonra ailesiyle Yemen’e dönen el Evlaki, İslami eğitim görmüş ve daha sonra yeniden ABD’ye giderek mühendislik eğitimi almıştı. 1994 yılında Denver İslam Cemaati’nde imamlık yapmaya başlayan el Evlaki, Colorado, California ve Virginia eyaletlerinde de imamlık yapmıştı.

Amerikan istihbaratı, başlarda el Evlaki’nin sadece radikal görüşlere sahip bir imam olduğunu düşünürken, daha sonra el Kaide örgütüne militan bulan, faal bir örgüt üyesi olduğuna kanaat getirdi.

2002 yılında ABD’den İngiltere’ye gelen el Evlaki, aylarca Müslüman gençlere büyük rağbet gören dersler verdi.

Kısa süre içinde Sana’da, ABD ve BM’nin “terörist” diye nitelediği Abdül Mecid el Zindani’nin önderliğindeki Sünni medresede dersler vermeye başlayan el Evlaki, 2004 yılında ABD Hazine Bakanlığı ve BM tarafından “özel görevli küresel terörist” olarak tanımlanmıştı.

Yemen kökenli olan Enver El Evlaki’nin Aralık 2007’den beri Yemen’de firarda olduğu tahmin ediliyordu. 2011 yılının Eylül ayındaysa ABD güçlerinin düzenlediği bir saldırıda, yanındaki birkaç müridi ile birlikte öldürüldüğü duyuruldu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.