Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SDG ile anlaşıp Rakka’dan çıkan 250 IŞİD militanı nereye kayboldu?

BBC; ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyon ile YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD ile yaptıkları gizli anlaşmayı ortaya çıkardı. Buna göre Rakka’nın kontrolü örgütten geri alındıktan sonra, 250 IŞİDçi ile 3500 kişilik aile efradı, yani yaklaşık 4000 kişi koalisyon güçleri ve SDG birliklerinin onayı ile yüzlerce araçlık konvoy içinde güvenli bir şekilde kenti terk etti. (Haberin orijinali için bkz. http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret , Türkçe özeti için bkz. http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-41978069 ).

BBC muhabirleri Quentin Sommerville ve Riam Dalati imzalı haberde; bu konvoyun içinde silah, cephane ile onlarca yabancı IŞİD militanını taşıyan 10 kamyon da vardı. Rakka’yı IŞİD’den temizleme operasyonu devam ederken örgütün Suriyeli mensuplarının silah bırakıp teslim olduktan sonra devreye giren aşiretleri aracılığıyla halkın arasına dönmelerine izin verildiğine dair haberler çıkmıştı. Ancak ABD, yabancı savaşçıların bulundukları yerde öldürüleceklerine, yani ülkelerine geri dönmelerine izin verilmeyeceğine dair açıklamalarla, Batılı kamuoylarına güven telkin etmeye çalışıyordu. Örneğin; daha geçenlerde, ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk de Al-Aan televizyonuna verdiği mülakatta “misyonumuz Suriye’ye gelen yabancı savaşçıların Suriye’de ölmesini sağlamak” demişti. Dolayısıyla BBC’nin haberi icraatın açıklamalardan farklı olduğunu ortaya koydu. Koalisyon yetkilileri de, yapılan bu gizli anlaşmayı doğrulamak zorunda kaldı. BBC’ye konuşan IŞİD karşıtı Batılı koalisyonun sözcülerinden Albay Ryan Dillon, “biz kimsenin kenti terk etmesini istemiyorduk, ama yerel güçlerle beraber çalışma stratejimizin parçası olarak, cephede savaşan ve ölenler de sonuçta Suriyeliler olduğuna göre, biz yerel liderlerin kararlarına uyuyoruz” dedi. Ancak Dillion, müzakerelerde hazır bulunmakla birlikte, koalisyon güçlerinin sürece doğrudan katılmadıklarını kaydediyor.

Peki, içlerinde Fransa, Türkiye, Azerbaycan, Pakistan, Yemen, Suudi Arabistan, Çin, Tunus ve Mısır vatandaşlarının yer aldığı belirtilen yabancı savaşçılar şimdi nerede? Suriye içinde kalıp savaşmayı seçenler vardır belki ama aralarından bir bölümünün -haberdeki görgü tanıklarının anlattıklarına bakılırsa- Türkiye’ye girmeyi istemiş oldukları anlaşılıyor. Aralarında kadın ve çocukların da olduğu 4000 kişilik kafile içindeki bazı Suriyeliler’in de, Türkiye’yi ülkelerine yeğlemiş olması muhtemel. Başarabildiler mi? Türkiye’ye girdiler mi? Sınırın bu tarafından konuya ilişkin açıklama henüz yok. Ancak son dönemde IŞİD’e yönelik Türkiye içindeki operasyonlarda artış olduğunu biliyoruz. Bu arada New York merkezli bir kuruluş olan Soufan Group’un geçenlerde yayınladığı raporu da hatırlatmakta yarar var. Buna göre “Hilafetin Ötesi: Yabancı Savaşçılar ve Geri Dönenlerin Oluşturduğu Tehdit” isimli rapora göre, 33 ülkeden IŞİD’e katılmış yaklaşık 5.600 kişi çoktan ülkelerine döndü bile.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.