Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem, Erbil ile Ankara arasındaki mesafenin belli ölçülerde kapanmasına vesile oluyor

Irak-İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirlerinin kesişme noktası olan bölgede meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından, Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi (IKBY) denetimindeki topraklardaki afetzedelere yardım elini uzatan ilk ülke Türkiye oldu.
Bağımsızlık referandumu nedeniyle Türkiye’deki siyasetçilerin sert açıklamaları ve Habur sınır kapısının kapatılması tepkisi hatırlandığında ya da iktidara yakın medyanın, örneğin devlet televizyonu TRT’nin düne kadar yapmaya devam ettiği haberlere bakıldığında, Kızılay ve AFAD gibi kurumlar aracılığıyla Türkiye’nin afet yerine hızır gibi yetişmesi dikkat çekti. Üstelik IKBY, Irak Anayasa Mahkemesi’nin referandumu tanımama kararını saygıyla karşıladığını daha açıklamamıştı bile.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel teşekkür

Nitekim IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında sarf ettiği şu sözler, Ankara-Erbil arasında ilişkilerin zaten iyileşmeye başlamış olduğunu düşündürüyor:
“Türkiye Cumhurbaşkanlığı ofisine, depremden hemen sonra bizi aradığı için teşekkür etmek istiyorum. Erbil’deki Türkiye Başkonsolosluğu ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na da hızla bizimle iletişime geçip depremin hemen ardından yardım malzemeleri taşıyan kamyonlar gönderdikleri için teşekkür ediyorum. Süleymaniye’ye de ek yardım ve arama kurtarma ekibi gönderdiler. Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı AFAD’a ve desteği için bizzat Türkiye Cumhurbaşkanı’na da teşekkür ediyorum. Geçmişteki zor zamanlarımızda yaptıkları gibi kendilerinden bekleneni yaptılar.”
Aynı basın toplantısında Neçirvan Barzani, Ankara ile görüşme talebinin kabul edilmediğine dair bir haber hatırlatılınca ortada reddedilmiş herhangi bir talebin olmadığını söyledi.

Neçirvan Barzani’nin Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısının İngilizce transkripsiyonu için tıklayınız )

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.