Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zimbabwe’de askeri darbe muamması

16 milyon nüfuslu Güney Afrika ülkesi Zimbabwe’de Çarşamba sabaha karşı, resmi devlet kanalı ZBC’ye gelen askerler bir bildiri okudu. Bildiride, “Ordu olarak yönetime el koymuş değiliz, Başkan Robert Mugabe görevinin başında. Biz onun etrafındaki bazı suçluları hedef alıyoruz” denildi.
Görgü tanıkları, başkent Harare’nin kuzey bölgelerinden patlama, makineli tüfek ve çatışma sesleri geldiğini söyledi ancak herhangi bir can kaybı saptanamadı.

https://www.youtube.com/watch?v=LHc6BWIUqE8

Askerler tarafından televizyonda okunan bildiride, ordunun “ülkenin toplumsal ve ekonomik sorunlar yaşamasına yol açan suçları işleyenlerden hesap soracağı” belirtilip şöyle devam edildi: “Bu görevimizi yerine getirir getirmez durumun normale dönmesini bekliyoruz.”
Bildiride 93 yaşındaki Başkan Mugabe ve ailesinin güvenliklerinin sağlandığı da vurgulandı.

Adım adım tırmanan gerilim

Zimbabwe’de gerilim, Başkan Mugabe’nin, kendisinin halefi olarak bilinen Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı görevden alması ve buna bağlı olarak iktidar partisi içerisinde yoğun tasfiyelere girişilmesiyle tırmanmaya başladı. Mugabe’nin, kendisinden sonrası için genç eşi Grace Mugabe’yi hazırladığı ileri sürüldü.

93 yaşındaki Zimbabwe Başkanı Robert Mugabe'nin kendi yerine genç eşi Grace'i hazırladığı söyleniyor
93 yaşındaki Zimbabwe Başkanı Robert Mugabe’nin kendi yerine genç eşi Grace’i hazırladığı söyleniyor

Fakat ordunun bu tasfiyelerden rahatsız olduğu ileri sürüldü. Örneğin Grace Mugabe, Mnangagwa’nın taraftarlarının kendilerinden olmayanları öldürmeye hazırlandıklarını söylemiş ve bir askeri darbe ihtimaline dikkat çekmişti. İktidar partisi Zanu-PF’nin yetkilileri de, Mnangagwa’nın azline tepki gösteren Genelkurmay Başkanı General Constantino Chiwenga’yı darbe hazırlığı içinde olmakla suçladılar.
Tarafsız gözlemciler de, General Chiwenga’nın iktidar partisi içindeki tasfiyelerin önünü kesmek için her an harekete geçebileceği yorumlarını yapıyordu. Nitekim Salı gündüz saatlerinde başkent sokaklarında zırhlı birliklerin görünmesi darbe beklentilerini artırdı. Salı akşam saatlerinde de ordu birlikleri devlet kanalı ZBC’de pozisyon almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.