Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hükümetin kontrolündeki Kamboçya Yüksek Mahkemesi, muhalefet partisini kapattı

Kamboçya Yüksek Mahkemesi, ülkedeki muhalefet partisinin kapatılmasına karar verdi. Kapatılan Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi (CNRP), “ABD desteğiyle hükümeti devirmeye teşebbüs etmekle” suçlanıyordu.

Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi’nin kapatılmasıyla sonuçlanan davanın başvurusunu, ülkenin başbakanı Hun Sen yapmıştı. Davanın sonucunda, ülkedeki en güçlü muhalefet partisi konumunda bulunan ve “darbe yaparak hükümeti devirmeye teşebbüs etmekle” suçlanan CNRP’nin 118 üyesine de 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirildi. Partinin eylül ayında tutuklanan başkanı Kem Sokha, “vatana ihanet” suçundan yargılanıyor. Partinin diğer bir lideri olan Sam Rainsby ise yurtdışında sürgünde bulunuyor.

Davanın başvurusunu iktidardaki Kamboçya Halk Partisi Başkanı ve Başbakan Hun Sen’in yapmasının yanında, davaya bakan başyargıcın da iktidar partisi üyesi olması, uluslararası toplumdan tepkileri de beraberinde getirdi. BBC Türkçe’nin haberine göre; ülkedeki son bağımsız gazetelerden biri de geçtiğimiz eylül ayında kesilen yüksek vergi cezaları nedeniyle kapanmak zorunda kalmıştı.

Kararın ardından CNRP’nin başkan yardımcısı Mu Sochua, Batılı ülkeleri, Hun Sen yönetimine karşı yaptırımlar uygulamaya çağırdı.

Ülkenin mevcut başbakanı ve eski bir Kızıl Kmerler komutanı olan Hun Sen, 30 yıldan fazladır Kamboçya’yı yönetiyor. Çin ile olan yakın bağları ve müttefiklik ilişkisiyle bilinen Hun Sen, kapatma kararının ardından, kapatılan CNRP’nin üyelerini, kendi partisine katılmaya çağırdı.

Kamboçya’da bir sonraki genel seçimler 2018 yılında düzenlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.