Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rio de Janerio’da sokak şiddet olaylarını haber veren harita uygulaması: “Fogo Cruzado”

Ekran Resmi 2017-11-17 13.00.03

Brezilya’nın ikinci büyük kenti Rio de Janerio’da uzun yıllardır sokaklarda yaşanan şiddet son özellikle 2016 Olimpiyat Oyunları’nın ardından daha da arttı. Özellikle en az 500 bin kişinin yaşadığı favelalar (gecekondu mahalleleri) ve çevresinde her gün yaşanan çatışmalar ve şiddet olayları giderek sıradanlaşmış. Şehirde şiddet olayları o kadar yaygın ki sadece Olimpiyat Oyunları döneminde düzenlenen polis operasyonlarında 217 çatışma çıkmış. Rio de Janerio’da polisin özellikle favelalarda uyguladığı orantısız şiddet de bir çok sivilin zarar görmesine neden oluyor.

Ekran Resmi 2017-11-17 12.43.29

 

Tam adı  São Sebastião do Rio de Janeiro olan şehirde sivillerin şiddetten etkilenmemesi için son çare olarak Uluslararası Af Örgütü’nün Brezilya temsilciliği “Fogo Cruzado” yani çapraz ateş isimli bir mobil uygulama geliştirmiş. Fogo Cruzado, emniyet güçlerinin bildirileri, bölgesel haberler ve tanıklıklardan yararlanarak şehrin hangi bölgesinde nasıl bir çatışma olduğunu kullanıcılarına bildirerek, güvenliği arttırmayı amaçlıyor.

 

Hem  Playstore’dan hem de Applestore’dan ücretsiz indirilebilen Fogo Cruzado kullanıcılarına tıpkı trafik yoğunluğunu bildiren harita uygulamaları gibi çalışıyor. Bugüne kadar 200 binden fazla kişi tarafından mobil cihazlara yüklenen uygulamanın haritasında trafik bilgileri yerine hangi bölgede nasıl bir şiddet olayı yaşandığını görebiliyorsunuz.

IMG_3373

Uygulama üzerinden şiddet olayları hakkında bilgi alınabildiği gibi şahit olunan sokak çatışmalarını bildirmek ve kullanıcıları haberlendirmek mümkün.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.