Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD haber televizyonculuğunun starı Charlie Rose, kadın çalışanları taciz ettiği ortaya çıkınca ekrandan uzaklaştırıldı

Amerika’nın en saygın televizyoncularından, ödüllü program suncusu, kıdemli gazeteci Charlie Rose, hakkındaki cinsel taciz iddiaları nedeniyle CBS kanalındaki görevinden uzaklaştırıldı. PBS kanalı da Rose’un programını derhal yayından kaldırdıklarını duyurdu. Charlie Rose’un uzun ve başarılı kariyerine ağır darbe vuracağı anlaşılan iddiaları Washington Post gazetesi gündeme getirdi. Habere göre 75 yaşındaki Rose beraber çalıştığı çok sayıda kadına sözle ve elle sarkıntılık etmiş ve yanlarında çıplak gezinip baştan çıkarmaya çalışmış.

rose4

8 kadın çalışan tanıklık etti

Washington Post’un haberinin dayanağı ise, 1990’ların sonundan 2011’e kadar ünlü sunucunun kendi adıyla yayınlanan programında çalışmış, yaşları o dönemde 21 ile 37 arasında değişen 8 kadının tanıklıkları. Charlie Rose’un kendi adıyla yayınlanan röportaj programı kamu yayıncısı PBS’te yayınlanıyordu. Rose ayrıca CBS’in sabahları yayınlanan haber programı “Bu Sabah”ın (This Morning) eş sunucusu olarak görev yapmakta ve “60 Dakika” adlı programa da muhabir olarak katkı sunmaktaydı.
Washington Post’a konuşan 8 kadından 5’i sektörde çalışmaya devam ettikleri ve Rose’un kariyerlerini sona erdirme ihtimali bulunduğu için isimlerinin yayınlanmasını istememiş. Reah Bravo, Kyle Godfrey-Ryan ve Megan Creydt ise maruz kaldıkları davranışları adlarını vererek anlatıyorlar.
2007 yılında PBS’te stajyer olan Bravo, Rose’un şovu için çalışırken, sunucunun evinde, otomobilde, otel odasında ve bir kez de özel bir uçakta taciz edildiğini anlatıyor.
Godfrey-Ryan da 2000’li yılların ortalarında asistanı olarak çalıştığı Rose’un defalarca yanında çıplak gezdiğini, geceyarıları telefon edip kendisi hakkındaki cinsel fantezilerini anlattığını aktarıyor. Godfrey-Ryan, bu durumdan duyduğu rahatsızlığı Rose’un 1991’den bu yana yapımcısı olan Yvette Vega’ya iletmiş ama omuz silken Vega, “Charlie her zamanki Charlie’liğini yapıyor” diyerek aldırış etmemiş. 52 yaşındaki Vega bu haber vesilesiyle Washington Post’a verdiği demeçte ise, zamanında şov için çalışmış genç kadınları koruyamadığı için özür diliyor.
2005-2006 yılları arasında şovun koordinatörlüğünü üstlenen Megan Creydt da, Rose’un Mini Cooper’ında Manhattan’da yolculuk ederlerken kendisine elle sarkıntılık ettiğini anlatmış.
Washington Post bu sekiz kadın dışında 20’ye yakın eski çalışandan da görüş almış. İçlerinden 6’sı taciz olarak nitelenebilecek davranışlara tanık olduklarını söylerken, 8’i de Rose’un kadınlara tavrından rahatsız olduklarını dile getirmişler.

Rose: Davranışlarımın sorumluluğunu üstleniyorum

Haberin yayınlanmasından sonra Twitter’daki paylaşımıyla (https://twitter.com/charlierose/status/932747035069034496) “uygunsuz davranışları” için özür dileyen Rose, 45 yıllık kariyerinde kadın meslektaşlarını daima desteklediğini vurguladı ve ardından “davranışlarımın sorumluluğunu üstleniyorum, ama iddiaların tümü tamamıyla doğru gelmiyor bana. Şimdi yanıldığımı anlasam da ben hep (bu kadınlarla) duygularımızın karşılıklı olduğunu düşündüm” dedi.

rose3

CBS iddiaları ciddiye aldıklarını ve iç soruşturma sonuçlanana kadar Charlie Rose’u görevden uzaklaştırıldıklarını duyururken, PBS de, Charlie Rose’un programının bir dış yapım olduğunu vurgulayarak, yine de bundan böyle birlikte çalıştıkları yapım şirketlerinde de çalışanlar için güvenli ortam bulunmasına dikkat edeceklerini duyurdu.
Rose skandalının patlak vermesinden kısa süre önce New York Times gazetesi de kıdemli Beyaz Saray muhabirlerinden Glenn Thrush’ı, hakkındaki taciz iddiaları nedeniyle soruşturma tamamlana dek açığa aldıklarını bildirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.