Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaybolan Arjantin denizaltısı için umutlar tükeniyor, sadece 24 saatlik oksijenleri kaldı

Geçtiğimiz Çarşamba günü Arjantin’in başkenti Buenos Aires’in 400 kilometre güneyinde, Atlantik Okyanusu açıklarında telsiz bağlantısı kopan, Arjantin Deniz Kuvvetleri’ne bağlı 44 mürettebat taşıyan ARA San Juan isimli denizaltıyı arama çalışmaları devam ediyor. Denizaltıda sadece bir günlük oksijenin kalması kaygıları arttırıyor.

Pazartesi günü denizaltıyı arama çalışmaları sırasında bazı sesler tespit edilmişti. Ancak yetkililerin son açıklamarına göre; söz konusu seslerin denizaltıdan gelmediği tespit edildi. Arjantin Donanma Sözcüsü Enrique Balbi; denizaltıdan geldiği düşünülen yedi seslerin dinlendiğini ancak seslerin ARA San Juan denizaltısından gelmediği, biyolojik kökenli olduğu sonucuna vardıklarını belirtti.

Güney Atlantik’teki kötü hava koşulları nedeniyle güçlükle ilerleyen arama çalışmalarına ABD, Brezilya ve İngiltere de gemileriyle destek sağlarken, denizaltının su üzerinde olması ihtimaline karşı havadan uçaklarla da arama çalışmaları yapılıyor. Denizaltı eğer deniz yüzeyine yakın veya deniz yüzeyinde bulunuyorsa mürettebata 90 gün yetecek kadar gıda ve oksijenin bulunduğu belirtiliyor. Ancak denizaltının oldukça derinlerde olması daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Eğer denizaltı deniz yüzeyinin derinliklerinde bulunuyorsa, bir haftalık oksijen stokunun yarın (Çarşamba) biteceği öngörülüyor. Bu da yetkililerin endişelerini arttırıyor.

Denizaltıdan son olarak Çarşamba günü, bataryalarında kısa devre olduğu yönünde bir mesaj alınmış ve daha sonra telsiz bağlantısı kopmuştu.

Alman yapımı 65 metre uzunluğundaki ARA San Juan elektrikli denizaltısı 1983 yılında inşa edilmiş ve 1985’te Arjantin Deniz Kuvvetleri envanterine girmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.