Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pew: Batı Avrupa’daki Müslüman nüfusu üçe katlanabilir

Pew Araştırma Merkezi’nin “Avrupa’nın Büyüyen Müslüman Nüfusu” başlıklı raporuna göre, yüksek göç eğiliminin devam etmesi durumunda İngiltere ve Almanya’daki Müslümanlar’ın toplam nüfusa oranı 2050 yılında yüzde 20’ye yaklaşacak.

Washington merkezli araştırma kuruluşunun yeni yayınlanan raporuna göre, bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki Müslüman nüfusun 2050’ye kadar üçe katlanabileceği, bazılarında ise bu oranın neredeyse hiç değişmeyeceği öngörüldü.

Raporun bulgularında, İngiltere’de 2016’da yüzde 6.3 olan Müslüman nüfus oranının 2050’de yüzde 16.7’ye yükselebileceği; aynı oranın Almanya’da ise yüzde 6.1’den yüzde 19.7’ye çıkabileceği belirtiliyor.

Rapordaki en çarpıcı noktalardan biri, oluşturulan senaryolardaki derin doğu-batı uçurumu. Buna göre, Almanya’daki Müslüman nüfusun 2050 yılına kadar yüzde 20’ye yaklaşması beklenirken, Almanya’nın sınır komşusu Polonya’daki Müslüman nüfus artışının yüzde 0.1 ile 0.2 arasında kalması bekleniyor. 28 AB üyesi ülkeye ek olarak Norveç ve İsviçre’nin de sınırlarını göçmenlere kapatması durumunda dahi, genç nüfus ve yüksek doğurganlık oranları dolayısıyla Batı Avrupa’daki Müslüman nüfusun artmaya devam edebileceği; Doğu Avrupa’daki Müslüman nüfusun ise düşük kalacağı belirtiliyor.

Pew verilerine göre 30 Avrupa ülkesindeki toplam Müslüman nüfus 2010 yılında 19.5 milyonken, bu sayı 2016 yılında 25.8 milyona yükseldi. 2016 verisine göre Müslümanlar’ın Avrupa’daki toplam nüfusa oranı ise yüzde 4.9. Bununla beraber Avrupa’ya gelen Müslüman göçmen sayısı, özellikle Suriye’deki savaş dolayısıyla 2014 yılından itibaren yılda yarım milyona ulaştı.

Ancak rapora göre Avrupa’daki Müslüman nüfusun göçten bağımsız olarak da artış eğilimine girmesi mümkün. Araştırmaya göre Müslümanlar, Avrupa’daki diğer dinlerin mensuplarına veya herhangi bir dine mensup olmayanlara oranla daha fazla çocuk sahibi oluyor. Buna göre, Avrupa’da Müslüman olmayanların ortalama doğurganlık oranı 1.6 iken, bu oran Müslümanlar için 2.6.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.