Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem korkusu kentsel dönüşümü etkiliyor mu? Dr. Savaş Karabulut ile söyleşi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz günlerde, İstanbul’da deprem olasılığına ilişkin raporların endişe verici olduğunu söyledi. Gündeme gelen deprem konusunu TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Savaş Karabulut Medyascope.tv’ye değerlendirdi. Karabulut’a göre deprem algısı yaratılmasının amacı, kentsel dönüşüm furyasını hızlandırmak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz günlerde “Sign of the City Awards” yarışmasının ödül törenindeki konuşmasında “Hedefimiz 15 yıl içerisinde 7,5 milyon binayı dönüştürmek, bunun 150 bin civarı İstanbul’da, geri kalanı Anadolu’da. Bunu yaptığımızda görevimizi hakkıyla yapmış oluruz. Ondan sonra deprem gelirse gelsin, bize bir şey olmaz” diyerek, 15 yıllık bir dönüşüm planıyla deprem hazırlıklarının tamamen bitirileceğini vurguladı.

596f461218c7731508e21f1b

Bakan Özhaseki konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bilim adamları İstanbul’da 2030-2040 arasında büyük bir depremin yaşanacağını, öte taraftan İstanbul için 7 şiddetinde bir depremin olacağını söylüyorlar. Bunların hepsini bilerek bizim bir şeyler yapmamız lazım. İstanbul için, gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gerek TBMM’nin hazırladığı raporlar bizi korkutuyor. Bu iki raporda riskli yapı ve kullanılamayacak hale gelecek konut sayısı 600 bin olarak veriliyor. Ölü sayısını söylemek istemiyorum. Onun için bizim bir an tedbir almamız gerekiyor.”

121020170923314227739

Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın deprem hakkındaki bu sözlerinden sonra deprem gerçeği bir kez daha gündemimize oturdu. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Savaş Karabulut, oluşan bu deprem algısının Türkiye’deki kentsel dönüşüm furyasını hızlandırmak için oluşturulan bir algı operasyonu olduğunu iddia ediyor.

Karabulut’un verdiği bilgilere göre, deprem konusunda bürokrasi de en az vatandaş kadar hazırlıklıksız. Karabulut,  bu yıl TMMOB  İstanbul İl Koordinasyon Kurulu olarak Marmara Depremi’nin yıl dönümünde İstanbul Valiliği’ne deprem ve deprem sonrası hakkında 15 soru yönelttiklerini ama valilik nezdinden bir cevap alamadıklarını söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.