Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

‘Kaçış’ enstalasyonunda mahsur kalan Belçikalı sanatçı kurtarıldı

“Tarihin kaçınılmaz yükünü” temsilen kendini mermer bir bloğa zincirleyen Belçikalı performans sanatçısı, 19 gün boyunca kendini bloktan kurtaramayınca müdahale edilerek kurtarıldı.

Belçikalı sanatçı Mikes Poppe, “sanat tarihinin sanatçıya yükünü” sembolize etmek amacıyla tasarladığı performans için 3 metrelik bir zincirle kendini mermer bir bloğa bağladı. Zincirli halde yemek yiyen, yıkanan, uyuyan ve gündelik aktivitelerine devam eden sanatçı, uzun saatler süren bir çalışmayla mermeri kırarak zincirinden kurtulmayı kurgulamıştı. Ancak 19 günün sonunda mermer bloktan kurtulamayan Poppe, bağlı olduğu zincir kesilerek mahsur kaldığı bloktan kurtarıldı.

Kurtulmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan sanatçı, “bu blok kendimi kurtarmaya çalıştığım tarihi, sanat tarihini sembolize ediyordu. Bunun mümkün olamayacağını gördüm. Bu, her zaman taşımam gereken yük,” şeklinde konuştu. Mermer bloktan kurtulamamasını bir başarısızlık olarak görmediğini aktaran Poppe, gözyaşlarına hakim olamadı.

“De Profundis” başlıklı performans, geniş kapsamlı bir serginin parçası olarak internetten de canlı olarak yayınlandı.

The Guardian gazetesinin video haberi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.