Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tanıklığının üçüncü gününde Reza Zarrab’ın ifadesi tamamlandı

Kamuoyunda “Reza Zarrab davası” olarak bilinen davada bugün Reza Zarrab, tanık sıfatıyla verdiği ifadesine devam ediyor. Medyascope.tv, Zarrab’ın ifadelerini ve davada yaşananları an be an aktarıyor:

Duruşmayı izleyen gazeteci Adam Klasfeld: “Zarrab davasının Yargıcı Richard Berman bugünkü duruşma başlamadan önce ileride “birçok şeyi etkileyebilecek” bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce “davanın selameti” açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söyledi. Kaydı “hafife almak” istemediğini belirten yargıç doğrulamanın birkaç yöntemi olabileceğini. Bunlardan birinin de Zarrab’ın şahsen doğrulaması olabileceğnii belirtti. Berman doğrulama konusunda “Bu meseleyi gündeme getirecek kadar kaygılıyım” dedi. Savcılıksa savunmanın kayıtların doğrulamanmasıyla ilgili itirazlarının reddedildiğini vurguladı.”

Duruşma başladı ve Zarrab tanık sandalyesine oturdu. Nisan 2013’teki gıda ticaretini anlatmaya devam ediyor.

Adam Klasfeld, kamuya ifşa edilen bir delil olan telefon görüşmesinin Soundcloud linkini paylaştı.

Zavadski: “Zarrab ifadesinde, gıda işini mümkün kılmak için yeterli gümrük belgelendirmelerinin nasıl yapılacağı hakkında Süleyman Aslan’la konuştuğunu söyledi.”

Zavadski: “Zarrab şu an Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan ile yaptığı görüşmeyi anlatıyor.”

Adam Klasfeld: “Duruşmaya geri dönüldü: Zarrab “gıda ticareti düzeninin” ne şekilde yapılacağına Aslan ve Atilla’yla yaptığı bir toplantıda son şeklini verdiklerini söyledi.”

Zavadski aktarıyor: “Zarrab: ‘Her iki sistem bir arada ilerliyordu. Altın ticareti durunca, gıda işine geçtik.’ Ardından ekledi: ‘Atilla yasal bir boşluk buldu ve altın ticaretine devam ettik.'”

Klasfeld: “Zarrab, Dubai’deki şirketi Centrica hakkında konuşuyor: ‘Bu şirket, düzen içerisinde gıda tedarikçisi gibi gözükecekti.'”

Zavadski:

Hakim: Centrica Dubai ve Volgam senin kontrolünde miydi?

Zarrab: Evet, kesinlikle efendim.

Gazeteci Klasfeld: “Zarrab, kulağa ‘Rostamani Döviz’ gibi gelen bir şirketten ve bu şirket üzerinden Avro’dan BAE Dirhemi’ne para çevirdiğinden bahsediyor.”

Duruşmada Zarrab şema çizerek Dubai üzerinden gıda ticaretinin nasıl yapıldığını anlatıyor.

Savcı, yeni bir deşifrenin sunulmasını istiyor. Fakat içeriğinden önce Zarrab’ın teyit etmesi isteniyor.

Zavadski: “Zarrab, ‘Süleyman Aslan’ı her aradığımda, borçlu çıkıyordum.'” Zarrab, Süleyman Aslan’a daha fazla rüşvet vermemek için bir belgeye photoshopla imza ekleme talimatı verdiğini söylüyor.”

Duruşmaya ara verildi. Duruşma bugün TSİ 22:00’de bitecek.

Dava yeniden başladı. An itibariyle Reza Zarrab ve Happani arasındaki görüşmenin ses kaydı dinletiliyor.

Adam Klasfeld: Reza Zarrab İranlılar’la sürekli irtibat halinde olduğundan bahsediyor. Zarrab ayrıca; gıda ticaretine geçiş yapmak zorunda kaldıklarını, zira ABDliler’in altın ticareti konusunda İran’ yönelik kısıtlamalarda değişiklik yaptıklarını söylüyor.

Reza Zarrab daha önceden çizdiği şemanın başına geçip yine ticaretin ayrıntılarını anlatıyor. Bu sırada yine Türpraş ve Botaş’ın ismi geçerken, bir yandan da jüri iyelerine İçişleri eski Bakanı Muammer Güler’in fotoğrafı gösteriliyor. Zarrab dünkü duruşmada Güler’in oğlu Barış Güler’e 100 bin dolar ödediğini söylemişti.

Bugünkü celse sona erdi.

Pazartesi günü Zarrab’ın tanıklığının bitmesi bekleniyor. Daha sonra Atilla’nın avukatlarının çapraz sorguları başlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.