Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Sakaşvili, Ukrayna’da gözaltına alındı, ardından serbest bırakıldı

Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı Mikail Sakaşvili, Ukrayna’da gözaltına alındı. 3 yıldır Ukrayna’da yaşayan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko aleyhindeki yolsuzluk karşıyı muhalefet hareketinin başındaki isim olan Sakaşvili, bugün sabah saatlerinde Kiev’deki evine polisin gelmesi üzerine evinin terasına çıkıp intihar etme tehdidinde bulundu, gözaltına alındı ve ardından serbest bırakıldı.

Pazar günü gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Poroşenko karşıtlarının katıldığı “Görevini kötüye kullanma suçuna karşı yürüyüş” isimli gösterinin organizatörlerinden olan Sakaşvili’nin Kiev’deki evine, bugün yerel saatle sabah 7’de polisler ve Poroşenko’ya yakınlığıyla bilinen savcılar geldi.

Polislerin evine gelmesinin ardından çatıya çıkan Sakaşvili, “kendisini çatıdan atmakla” tehdit etti. Terastayken bağıran Sakaşvili, Poroşenko’ya “suçlu, hırsız ve hain” dedi.

Sakaşvili’nin ekibinden olan David Sakravedlidze’nin aktardığına göre, savcılar ve polis güçleri eve zorla girdi ve evde bir arama gerçekleştirdi. Evin önünde Sakaşvili’yi destekleyen bir grup göstericinin toplanmasının ardından Sakaşvili gözaltına alındı ve emniyete götürüldü.

https://www.youtube.com/watch?v=YfiUgbHvesE&t=111s

Maskeli güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmasının ardından evinin önünde toplanan kalabalık ile polis arasında arbede çıktı. Sakaşvili’nin götürülmesini engellemek için yolu bir kamyonla kapatan göstericilere polis biber gazı ile müdahale etti.

Sakaşvili’ye hangi suçlamaların isnat edildiği bilinmiyor. Sakaşvili’ye yakın avukatların iddiasına göre “suç örgütlerini desteklemek” ya da “darbe organize etmek” suçlamaların arasında. Ukrayna Başsavcısı bugün öğleden sonra yaptığı açıklamada Sakaşvili’nin ülkedeki faaliyetlerinin eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından finanse edildiğini iddia etti.

Yaklaşık 10 yıl Gürcistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduktan sonra ülkeyi terk eden Sakaşvili, 2015 yılında Ukrayna’nın Odessa Oblast bölgesine vali olarak atanmıştı. Geçtiğimiz sene de valilik görevinden ayrılan Sakaşvili, bu senenin başında Ukrayna vatandaşlığından çıkarılmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.