Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de tepki çeken gazeteci düşmanı tişörtlerin satışı durduruldu

Wallmart’ın online satış sitesinde 30 Kasım’da sitesinde, üzerinde “ROPE. TREE. JOURNALIST. SOME ASSEMBLY REQUIRED” ( İp, ağaç, Gazeteci. Montaj gerekli) yazan bir tişört satışa çıktı. Site üzerinde 3.parti satıcı olarak adlandırılan “teespring.com” şirketinin satışa koyduğu tişörtler gelen tepkiler üzerine 24 saat içinde Wallmart’ın sitesinden kaldırıldı.

Ekran Resmi 2017-12-06 15.51.08

“teespring.com” 1 Aralık’ta aynı tişörtü bu sefer Amazon.com üzerinde satışa sundu. Amazon.com da gelen tepkiler üzerine satışı durdurdu.

Wallmart.com’un yaptığı açıklamada, “Gelen tepkileri değerlendiren ekibimiz duruma müdahale etti. Bunun gibi rahatsız edici materyallerin, müşteriler tarafından bildirilmesini takdir ettiklerini söyledi.”

2016 yılında Trump’ın seçim kampanyaları sırasında, Trump destekçilerinden bazılarında bu tişörtün görüldüğü, twitter’a yansımıştı. Reuters fotoğrafçısı Jonhathan Ernst, Minnesota’da çektiği fotoğrafı twitter’da paylaşmış ve tişörte dikkat çekmişti.

The U.S. Press Freedom Tracker’ın raporuna göre ise, 2017 yılında, ABD’de 34 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı. Committee to Protect Journalists’ın paylaştığı bilgilere göre ise, 2017 yılında dünya çapında  48 gazeteci öldürüldü.

“teespring.com” yaşanan olaylardan sonra tişörtü kendi sitelerinden de kaldırdı. Ağustos ayında ise “Rainbow Swastika” (Gökküşağı Svastika) baskılı tişörtler ile gündeme gelen “teespring.com”, LGBTQ’ların tepkisini çekmişti. Amerika, İsrail-Yahudi Kongresi Yöneticisi Arsen Ostrovsky, tişört üzerindeki baskıyı “iğrenç ve müstehcen” olarak nitelendirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.