Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsviçre, eski diktatörün ailesine ait 321 milyon doları Nijerya halkına iade edecek

İsviçre, 1993-1998 yılları arasında Nijerya’yı yöneten Sani Abacha’nın ailesine ait olup el konulan yaklaşık 321 milyon doları Nijerya’ya iade edecek. İsviçre hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, Pazartesi günü Dünya Bankası ile imzalanan anlaşma sonucunda Nijerya’ya para iadesi yapılacak.

Tüm dünyada yolsuzlukları takip eden uluslararası bir sivil toplum örgütü olan Transparency International ve Nijeryalı avukatlar, petrol zengini Nijerya’yı beş yıl boyunca yöneten Abacha’yı kamu hazinesinden 5 milyar dolar çalmakla suçlamıştı.

Nijerya, 1999’da İsviçre hükümetinden, çoğunun İsviçre bankalarında saklı olduğu düşünülen paranın Nijerya’ya geri kazandırılması konusunda yardım istemişti. İsviçre şu ana kadar yaklaşık 700 milyon dolarlık kısmı Nijerya’ya geri verdi.

2014 yılında, Nijerya ve Abacha ailesi arasında, dondurulan mal varlıklarının iadesi konusunda bir anlaşma yapılmıştı. Anlaşmaya göre, Sani Abacha’nın oğlu Abba Abacha hakkında bir şikayetin düşürülmesi karşılığında Batı Afrika ülkesinin donmuş olan fonları geri alacaktı.

Abacha’nın oğlu, İsviçre mahkemesi tarafından 2005 yılının Nisan ayında kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından hüküm giydikten sonra Almanya’dan İsviçre’ye iade edilmiş ve 561 gün tutuklu kalmıştı.

2006 yılında Lüksemburg, oğul Abacha’nın sahip olduğu varlıkları dondurma kararı almıştı.

Şimdi İsviçre, Nijerya ve Dünya Bankası arasında varılan anlaşmaya göre, Dünya Bankası’nın desteklediği ve yürüttüğü bir proje kapsamında söz konusu fonlar Nijerya’ya iade edilecek.

İsviçre hükümetinden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada “Bu proje, Nijerya halkının en fakir kesimlerinin sosyal güvenliğini geliştirmek amacını taşıyor. Varılan anlaşma aynı zamanda geri alınan fonların kötü amaçla kullanılması veya yolsuzluk durumunda alınacak somut tedbirleri de düzenlemektedir” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.