Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

‘Fransa’nın Elvis’i’ Johnny Hallyday hayatını kaybetti

Fransa’nın Elvis Presley’si olarak görülen Fransız Rock’ının yaşayan efsanesi Johnny Hallyday, dün gece, Paris’in batısındaki Marnes-la Coquette’teki evinde, 74 yaşında hayatını kaybetti.

Hallyday’in eşi Laeticia Hallyday, AFP’ye gönderdiği yazılı açıklamada “Johnny Hallyday’i kaybettik. Bunları yazdığıma inanamıyorum, ama gerçek bu. O artık yok. Hayatı boyunca cesaretiyle ve onuruyla yaşayan eşim, bu gece bizleri terk etti” ifadelerini kullandı.

Son konserinin ardından kaldırıldığı hastaneden bir ay önce çıkan Hallyday, evinde istirahat etmekteydi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise gece üçte yayınladığı taziye mesajında, sanatçının onuruna çıkarılan albümün adına gönderme yaparak “Hepimiz biraz Johnny Hallyday’ız” ifadelerini kullandı.

ABD’li şarkıcı Lenny Kravitz, Twitter hesabından taziyesini dile getirdi.

« Arkadaşlığın, iyiliğin ve desteğin kalbime kazındı. Seni tanımak ve seninle ve sevgili ailenle vakit geçirmek bir onurdu. Saf Rock and Roll’u ruhunda taşıyorsun. Huzur içinde yat. »

Kanadalı şarkıcı Celine Dion İngilizce ve Fransızca olarak yayınladığı mesajında şu ifadeleri kullandı :

https://twitter.com/celinedion/status/938237303658631168

« Johnny Hallyday’ın hayatını kaybettiğini duyduğuma çok üzgünüm. Onun şov dünyasındaki yeri çok büyüktü, o gerçek bir ikondu! Kalbim; (Hallyday’ın) ailesi, sevdikleri ve on yıllardır ona tapan milyonlarca hayranıyla birlikte. Çok ama çok özlenecek ama asla unutulmayacak »

Fransa’nın Elvis’i olarak anılan Hallyday, ABD’li efsane şarkıcı ve oyuncu Elvis Presley’e duyduğu hayranlığı gizlemiyordu. 2000 yılında USA Today’a verdiği bir demecinde Presley için “Sesi, hareketleri, her şeyiyle çekiciydi. Onu ilk gördüğümde adeta çarpılmıştım” diye konuşan Hallyday, Presley’nin izinden giderek çeşitli dizi ve filmlerde de oynamış, kariyerine 30’un üzerinde film sığdırmıştı.

Geçen martta akciğer kanserine yakalandığını açıklayan sanatçının sağlığı birkaç haftadan beri giderek kötüleşmekteydi.

john 2

Johnny Hallyday’in yaşamı

Asıl adı Jean-Philippe Smet olan Johnny Hallyday, 15 Haziran 1943’te, Fransız bir anne ve Belçikalı bir babanın çocuğu olarak Fransa’nın başkenti Paris’te dünyaya geldi. Doğumundan hemen sonra ailesi tarafından terk edilen Hallyday, Londra’da yaşayan halası tarafından büyütüldü. Halasının dansçı kızları Menen ve Desta ile, Desta’nın nişanlısı ABD’li oyuncu Lee Halliday sayesinde şov dünyasını keşfetti. Sahne ismini Lee Halliday’dan ilhamla seçen sanatçının soyadı, çıkardığı ilk albümünde yapılan bir harf hatası nedeniyle Hallyday olarak kaldı.

1959’da Paris’in meşhur kabaresi Moulin Rouge’da Amerikan rock şarkıları söylemeye başlayan Hallyday, 1959’da Vogue Records’la anlaştı ve ertesi yıl ilk albümünü Johnny Hallyday adıyla çıkardı. Anglo amerikan rock müziğindeki tüm gelişmeleri yakından takip eden ve müziğin yanı sıra sinemayla da ilgilenen Hallyday albümleri ve oynadığı filmlerle kısa zamanda şöhrete ulaştı. Fransa dışında ülkesindeki kadar tanınmasa da, Hallyday’ın albümleri 100 milyonun üzerinde sattı.

Aşırı alkol tüketimi, araba kazaları ve çılgın partilerle geçen hızlı yaşamıyla sık sık magazin başlıklarına konu olan Hallyday, şarkıcı ve oyuncu Sylvie Vartan’la inişli çıkışlı ilişkisinde iki kez intihara teşebbüs etti.

Hallyday’in Vartan ile olan evliliğinden bir oğlu, oyuncu Nathalie Baye ile olan ilişkisinden ise Laura Smet adlı bir kızı oldu. 80’lerde kariyeri inişe geçen Hallyday’in, 1985 yılında çıkardığı ‘Rock ‘n’ Roll Attitude’ isimli albümle yeniden yıldızı parladı.

(Johnny Hallyday, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile)
(Johnny Hallyday, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile)

50’inci yaş günü olan 1993 yılında tüm şarkılarını “Collection: Johnny Hallyday” adlı albümünde topladı. Yalnızca 8 bin adet üretilen albümler 2 gün içinde tükendi.

1997 yılında dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Legion d’Honneur nişanına layık görüldü.

2000 yılında Eyfel kulesinin önünde verdiği açık hava konserine yarım milyona yakın kişi katıldı, 9.5 milyon kişi ise konseri televizyondan izledi.

Hallyday’ın 2002’de çıkardığı ‘A la vie, a la mort !’ (Hayata, ölüme!) adlı albümü ilk haftada 800 bin adet satarak Fransa’da bir rekor kırdı.

2015 yılında 50. stüdyo albümü olan ‘De l’Amour’u çıkardı.

Onuruna çıkarılan ‘On a Tous Quelque Chose de Johnny’ (Hepimiz biraz Johnny’yiz) adlı albümde Fransız sanatçılar, Hallyday’in en sevilen parçalarını seslendirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=W5-fkiNUKKg

2009’da sağlığı bozulan ve hastaneye kaldırılan Hallyday, uzun bir tedavi sürecin ardından sağlığına yeniden kavuşarak 2010’da yeniden sahnelere döndü ve 70. yaş gününü 2013’te, sahnede kutladı. Hallyday daha sonra Fransa ve dünya çapında turnelere çıkmaya devam etti. Sağlığı 2017 yılının başında daha da bozulan Hallyday, geçen mart, akciğer kanserine yakalandığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.