Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TIME dergisi yılın insanını seçti: Sessizliği bozanlar

Amerikan Time dergisi yılın insanı olarak tacize karşı sesini yükseltenleri seçti.

1

Derginin ‘Sessizliği bozanlar’ adıyla kapağına taşıdığı isimler arasında oyuncu Ashley Judd ve şarkıcı Taylor Swift gibi ünlü isimlerin yanı sıra, tacize karşı ‘We Said Enough’ kampanyasını başlatan aktivist Adama Iwu, Uber’deki cinsel istismar olaylarını ifşa ederek şirketin CEO’su Travis Kalanick’in istifasına yol açacak olan Susan Fowler ve Meksikalı çilek toplayıcısı Isabel Pascual da yer aldı.

Dikkat çeken detay

Kimliğinin gizli kalmasını isteyen bir taciz mağdurunun ise yalnızca sağ kolu kareye girdi. Derginin editörü Edward Felsenthal NBC’ye konuşarak bu kişinin dergiye konuşmayı kabul ettiğini ancak ileride ‘iş bulma konusunda sıkıntılarla karşılaşabileceği endişesiyle kimliğini açıklamak istemediğini’  söylediğini belirtti.

Felsenthal kapak seçimiyle ilgili olarak ise “Bu on yıllardan beri gördüğümüz sosyal hareketlerin içinde en hızlı yayılanı oldu, ve bu bir kaç yüz cesur kadının bireysel harekete geçmesiyle başladı” diye konuştu.

Weinstein skandalı fitili ateşledi

ABD’li oyuncu Ashley Judd’un geçtiğimiz ekim ayında yapımcı Harvey Weinstein’a yönelttiği cinsel taciz iddiaları, Hollywood’u sarsmış, sektördeki cinsel tacizin boyutlarını ortaya çıkarmıştı.

wein

Judd, Weinstein’in 1996 yılında, kaldığı otel odasında kendisine cinsel tacizde bulunduğunu öne sürmüş, Weinstein iddialara karşılık yaptığı bir açıklamada ‘geçmişte tavırlarından dolayı bazı çalışma arkadaşlarının acı çekmesine neden olduğunu ve bunun için özür dilediğini’ söylemişti. Judd’un ardından pek çok kadının Weinstein hakkında benzer iddialarla ortaya çıkması üzerine, yapımcının kendi şirketi, Weinstein ile ilişkisini kestiğini açıklamıştı.

2

Daha sonra ‘Weinstein skandalı’ olarak anılmaya başlanacak olan olay Hollywood’da büyük yankı yaratmış, Kevin Spacey ve Dustin Hoffman gibi isimlerin de adının karıştığı bir dizi cinsel taciz iddiasını gündeme taşımıştı.

#Metoo hashtagiyle sosyal medyayı sarstı

Oyuncu Alyssa Milano’nun, bir arkadaşının isteği üzerine yapmış olduğu, “Eğer cinsel tacize ya da saldırıya maruz kaldıysanız bu tweet’i ‘ben de’ diyerek cevaplayın” şeklindeki paylaşım, 48 saat içinde binlerce kişi tarafından retweetlendi.

Tarana Burke isimli aktivistin cinsel tacize karşı farkındalık yaratmak adına başlatmış olduğu söz konusu hareket, Milano’nun desteğiyle çok kısa bir süre içinde büyüdü ve #MeToo hashtagıyla yayıldı. Bu kampanya cinsel tacizin milliyet, statü ve cinsiyete bakılmaksızın herkesi hedef alabildiğini ortaya koydu.

Burke, Yılın İnsanı seçilmesiyle ilgili olarak  NBC’ye konuştu ve «Bunun dünyayı değiştirecek bir şey olabileceğini hiç ummuyordum. Ben yalnızca kendi çevremde bir değişiklik yapmaya çalışıyordum. … Bu yalnızca başlangıç, bu anlık bir şey değil, bir hareket. Asıl iş şimdi başlıyor» dedi.

Taylor Swift’in 3 milyon dolarlık taciz davası

Şarkıcı Taylor Swift, Jackson lakaplı radyo DJ’i David Mueller’in 2013 yılında birlikte fotoğraf çekildikleri sırada kendisine tacizde bulunduğunu iddia etmiş, olayın duyulmasının ardından Mueller,  iftiraya uğrayarak itibarını ve işini kaybettiği iddiasıyla Swift’e 3 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı. Mueller’in açtığı davaya karşı dava açan Swift ise sembolik olarak 1 dolar talep ettiği davayı kazanmıştı.

Davanın ardından konuyla ilgili ilk kez Time’a konuşan genç şarkıcı “Bence bu farkındalık açısından önemli bir an, gerek ailelerin çocuklarıyla nasıl konuşacağı meselesinde, gerekse kurbanların, aradan ne kadar zaman geçmiş olursa olsun bu travmayı nasıl atlatabileceği konusunda. Bu yıl, cesur kadın ve adamlar, sözünü sakınmayarak güç istismarının tolore edilemeyeceğini gösterdi” dedi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.