Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Senegal hükümeti kapattığı FETÖ okullarını ne yapacağını bilemiyor

Quartz Africa’nın haberine göre, Senegal’de bulunan Fethullah Gülen örgütüyle bağlantılı okullar Türkiye’nin üç yıldır devam eden baskıları sonucunda, Ekim ayında kapatıldı. Ancak yaklaşık 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü bu kurumların kapanmasının yankıları devam ediyor.

Habere göre, Türkiye’nin yaklaşık üç senedir devam eden baskılarına karşın, Senegal hükümeti, ülke elitlerinin çocuklarının rağbet ettiği bu okulların faaliyetlerine kısıtlama getirmemişti. Yerel bir gazeteye konuşan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall da Türkiye’nin taleplerinin ilk etapta kabul edilmediğini doğrularken, 15 Temmuz darbe girişimi ile beraber durumun değiştiğini belirtiyor.

15 Temmuz sonrasında Ankara, dünya genelinde FETÖ’ye karşı başlattığı mücadelenin bir parçası olarak Senegal’de bulunan Cemaat okullarının da Maarif Vakfı’na devredilmesi için yoğun çaba sarf etti. Bu taleplerin sonucu olarak geçtiğimiz Aralık ayında Senegal hükümeti Cemaat okullarının Maarif Vakfı’na devrine onay verdi.

Maarif Vakfı’na devir gerçekleşemedi

Ancak okulların yürüttüğü karşı kampanya sonucunda, önceden duyurulmuş olan devirler gerçekleşmedi. Okullar Ekim ayına kadar olağan eğitimlerine devam ettiler ve sonrasında kapatıldılar. Kapatılan okullardan bir tanesi ise farklı bir kişiye satılarak, tekrar faaliyete başladı.

Okul yöneticileri okulların tekrar açılmasını beklerken, Le Monde’un haberine göre, Türkiye hükümeti okulların Maarif Vakfı’na devri için Senegal hükümetine bugüne kadar 2,5 milyon dolar ödeme yaptı ve önümüzdeki süreç için 5 milyon dolar ek ödeme taahhüdünde bulundu. Senegal Eğitim Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Maarif Vakfı’nın Senegal’de eğitim hizmeti vermeye devam edebileceğini ancak kapanan okulların vakfa devredilmediğini duyurdu. Bu açıklama sonucunda, kapanan okulların ileride Maarif Vakfı’na devredilip edilmeyeceğiyse belirsizliğini koruyor.

Diğer Afrika ülkelerinde durum

Haberde diğer Afrika ülkelerindeki Cemaat okullarının durumuyla ilgili şu bilgiler yer alıyor: Tanzanya’daki okullar faaliyete devam ediyor. Aynı durum Kenya’da da geçerli. Buna karşılık Mali 3 bin öğrencinin okuduğu okulları bu öğrenim yılının başında Maarif Vakfı’na devretti. Fas 7 Cemaat okulunu geçen Ocak ayında kapattı. Somali de 15 Temmuz’dan birkaç saat sonra tüm okulları kapattı. Maarif Vakfı bu ülkede kendi okullarını açtı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.