Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP, muhalefetin tepkileri nedeniyle geri çektiği, seçimlerin güvenliği ile ilgili değişikliği tekrar gündeme getiriyor

Hükümetin 30 Kasım’da sandık kurulu başkanları seçimi ve müşahitlik ile ilgili sunduğu yasa tasarısına muhalefet tarafından ‘seçim adaletine gölge düşüreceği’ gerekçesiyle itiraz edilmişti.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre muhalefetin itirazıyla geri çekilen iki madde hükümet tarafından değişiklik yapılmadan tekrar gündeme getirilmeye hazırlanıyor.

Mevcut düzenlemede partiler tarafından belirlenen ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yeterliliğe sahip gördüğü sandık kurulu başkanları adayları temsilciler önünde kura ile seçiliyor.  Hükümetin sunmaya hazırlandığı tasarıda ise sandık kurulu başkanları kura ile belirlenmeyecek. İlçe seçim kurulu tarafından belirlenmesi öngörülen sandık kurulu başkanlarına aynı zamanda memur olma zorunluluğu getiriyor.

bulgaristan-sandik-basinda-ne4u

Aynı düzenlemede müşahit olmak da zorlaştırılıyor. Hükümet tarafından daha önce sunulan tasarıda ‘’seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların sandık başı işlemlerini takip etmek üzere sandıklarda müşahit bulundurabilmeleri için Yüksek Seçim Kurulu’nca şekli ve içeriği belirlenen fotoğraflı müşahit kartlarını belirlenen süre içinde ilçe seçim kurullarına teslim etmeleri gerekmektedir’’ cümlesine yer verildi. Aynı zamanda ‘’siyasi partiler ve bağımsız adaylar sandık sayısının iki katı kadar kişi adına müşahit kartı düzenleyebilecekler’’ ibareleri de yer alıyor. Bu düzenlemeye göre; müşahitler, belirlenen tarihe kadar YSK tarafından hazırlanan formu doldurup vesikalık fotoğraflarıyla beraber ilçe seçim kuruluna bildirmek zorunda. Aynı zamanda bu düzenleme partilerin seçim saatine kadar müşahit bulma hakkını ortadan kaldırmış olacak ve müşahit sayısına sınırlama getirecek.

Konuyu CHP’nin YSK Temsilci M. Hadimi Yakupoğlu ile konuştuk. Yakupoğlu bu düzenlemelerin amacının siyasi partileri sandıktan olabildiğince uzak tutmak olduğunu söylüyor. Söyleşinin tamamı için:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.