Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filistinli Ashrawi’den ABD Başkan Yardımcısı Pence’e: “Tanrı Filistinliler için adaletsiz bir dünya emretmiyor”

ABD’de Trump yönetiminin Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması kapsamında büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı gündemdeki sıcak yerini koruyor. Kararın İsrail – Filistin barış müzakereleri ve Ortadoğu’nun geleceğine olası etkileri konuşulurken, Trump yönetiminin bu kararı neden aldığı da tartışma konusu. Bu konuda öne çıkan görüşlerden biri, Trump’ın bu hamlesiyle tabanının önemli bir kesimini oluşturan Evanjelistler’in desteğini korumayı amaçladığı.

Evanjelist Cumhuriyetçiler Kudüs meselesine nasıl bakıyor?    

Bir araştırmaya göre İncil’de Hz. İsa’nın dünyaya dönüşüyle ilgili yer alan kehanetlerin doğru olduğuna inanan ABD’li evanjelistlerin sayısı 50 milyondan fazla. “Günlerin sonu” olarak da bilinen bu kehanet Kudüs’ün akıbeti ile dünyanın sonu arasında doğrudan bir bağ kuruyor. Buna göre Kudüs’ün Tanrı tarafından özel olarak  seçilmiş İsrail Kavmi tarafından tamamen kontrol altına alınması, Hz. İsa’nın dönüşü için bir şart veya öncül olay olarak ele alınıyor.

kudus-siyasal-islam-ve-buyuk-riyakarlik-396904-5

2016 Başkanlık seçimleri kampanyası sırasında Trump’ın evanjelistlere yönelik Kudüs’ün başkent olarak tanınması vaadini vermesi ve buna karşılık seçimde beyaz evanjelistlerin yüzde 81’inin oyunu alması, Trump’ın Kudüs kararını ne amaçla aldığını açıklıyor gibi gözükse de, bu kararın ABD’deki diğer evanjelist hareketler ve Yahudilerin tamamı tarafından desteklenmediği de biliniyor.

Ashrawi: “Dünyadaki en eski Hristiyan geleneğine mensup biri olarak, Tanrı’nın Filistinliler için adaletsiz bir dünya emrettiğine inanmıyorum”

Trump’ın açıklamasının ardından gözler kendisi de bir evanjelist olan Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ay sonunda yapacağı Ortadoğu ziyaretinde. Ekim ayında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre seyahati kapsamında Mısır, İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret edecek olan Pence, Filistin lideri Mahmut Abbas ile de görüşecekti. El Fetih’ten gelen haberlere göre ise Abas Trump Yönetimi’nin kararını protesto etmek amacıyla Pence ile görüşmeyecek.

Pence’in ziyareti ile ilgili Filistin Kurtuluş Örgütü’nden (FKÖ) çok daha ilginç başka bir çıkış geldi. Ortadoğu barış müzakereleri Filistin delegasyonunun sözcülüğünü de yapmış olan FKÖ Yürütme Kurulu üyesi Hanan Ashrawi, önceki gün BBC’de katıldığı programda, Pence ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine şu cevabı verdi:

“Mike Pence, politikalarından değil “Tanrı’nın iradesi”nden bahsediyor ve İncil’deki kehanetlere işaret ediyor. Benim Tanrım, bana onun Tanrısının söylediği şeyi söylemiyor. Dünyadaki en eski Hristiyan geleneğine mensup biri olarak ben, Tanrı’nın Filistinliler için adaletsiz bir dünya emrettiğine inanmıyorum. Bizler orijinal Hristiyanlar ve yüzyıllardır burada yaşayan, bu toprakların sahibi insanlarız. Siz ne cesaretle buraya gelip bize karşı mutlak pozisyonunuzu İncil’den tezlerle savunuyorsunuz? Eğer Pence politika, yasallık, insanlık ve ahlak üzerine konuşmak isterse burada onunla görüşecek kişiler bulacaktır. Fakat eğer İncil’de ne yazdığını tartışmak istiyorsa, bence politika konuşmak yerine bir kiliseye gidip vaaz vermeli.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.