Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi: “IŞİD’le savaş sona erdi”

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak’ta IŞİD’le savaşın sona erdiğini, Suriye-Irak sınırının kontrol altında olduğunu açıkladı.

irak-basbakani-ibadi-turkiyeye-geldi-h1508923327-451ce4

Cumartesi günü Bağdat’ta bir konferansta konuşan Başbakan İbadi, “Irak-Suriye sınırı tamamen güvenlik güçlerimizin kontrolü altında. Dolayısıyla, IŞİD’le savaşın sona erdiğini ilan ediyorum” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Düşmanımız medeniyetimizi yok etmek istedi. Fakat biz bu savaşta birliğimiz ve azmimiz sayesinde üstün geldik. Kısa sürede bir zafer kazandık”.

İbadi’nin açıklaması, Rusya ordusunun Suriye’de IŞİD’in mağlup edildiğini duyurmasından iki gün sonra geldi. Geçtiğimiz perşembe günü Rusya ordusu ’“Suriye’de IŞİD’i yok etme görevini tamamladıklarını, ateşkesi korumak ve barışı geri getirmek için Rus güçlerinin Suriye’de bir süre daha varlığını sürdüreceğini” duyurmuştu.

ibadi-daes-i-tamamen-bitirdik-10399317 (1)

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irak’ın IŞİD’den temizlenmesinin takdirle karşılandığı ve Irak güvenlik güçleriyle iş birliğinin devam edeceği söylendi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, İbadi’nin açıklamalarını tarihi an olarak niteleyerek İbadi’yi tebrik etti fakat IŞİD’in hâlâ bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu.

IŞİD’in yaşadığı yenilgi, yabancı savaşçılarla ilgili endişeleri de beraberinde getiriyor. Halifelik ilan ettiği toprakları kaybeden IŞİD’in başka ülkelerden gelen savaşçılarının Suriye sınırlarından kaçacağı ve dünyanın başka yerlerinde saldırılar düzenleyebileceklerinden korkuluyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.