Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Facebook yöneticisi: “Sosyal medya toplumu paramparça ediyor”

Facebook’un toplumda yol açtığı yıkıcı etkileri ifşa eden eski yöneticiler kervanına son olarak Chamath Palihapitiya da katıldı. The Verge’den James Vincent’ın 11 Aralık tarihli haberine göre, 2007 yılında Facebook’a üst düzey yönetici olarak katılan Palihapitiya, oluşmasına yardım ettiği şirket hakkında “muazzam bir suçluluk duygusu” hissettiğini söyledi.
Stanford İşletme Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada “toplumsal dokuyu ve toplumun işleyişini tamamen yıkan araçlar yarattıklarını düşündüğünü” ifade eden Palihapitiya, kullanıcılara sosyal medyaya “ciddi bir ara” vermeleri telkininde de bulundu.
Eleştirilerinin yalnızca Facebook’a değil tüm online ekosisteme yönelik olduğunu kaydeden Palihapitiya, sosyal ağlardaki “beğeni” odaklı etkileşimlere gönderme yaparak, “yarattığımız kısa vadeli ve dopamin endeksli geri besleme döngüsü, toplumun işleyişini yıkıma uğratıyor” ifadesini kullandı.
Palihapitiya, toplumsal diyalog ve işbirliği gibi kavramların yerini dezenformasyon ve yalana bıraktığını ifade ederken, bunun “Rusya’nın verdiği reklamlarla” ilgili olmadığını, aksine ABD sınırlarını aşan “küresel bir problem” olduğunun altını çizdi.
Facebook’un kuruluşunda ve büyümesinde katkısı bulunmuş birden fazla yönetici, geçtiğimiz aylarda Palihapitiya’nın itiraflarına benzer açıklamlarda bulunmuştu. Facebook kurucularından Sean Parker, Kasım ayında verdiği bir röportajda sosyal ağların “insan psikolojisindeki kırılganlıkları sömürdüğünü” ifade ederek, sosyal medya konusunda “vicdani retçi” olduğunu açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.