Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rehabilitasyondaki eski IŞİD’li: “Topluma yeniden entegre olmaya hazırım ama toplum bizi kabul edecek mi?”

Suriye’nin kuzeyindeki Halep’in Mare kasabasında açılan aşırılıkla mücadele merkezinde, IŞİD’in eski militanları “rehabilite edilerek” aşırılıkçı ideolojiden kurtarılmaya çalışılıyor.

Fransız haber ajansı AFP söz konusu merkeze gidip eğitime tabi tutulan eski militanlarla röportaj yaptı.

Kuzey Suriye’deki bu rehabilitasyon merkezinde IŞİD’in eski üyeleri satranç oynayıp sigara içiyor. Halep’in Mare kasabasında kurulan “Suriye Köktenci İdeolojiyle Mücadele Merkezi”nde yaklaşık 100 eski cihatçı bulunuyor. Bunların çoğu Suriyeli ve Ortadoğulu olsa da bir kısmı da Doğu Avrupa’dan.

yemek

AFP’ye konuşan Rakka asıllı 23 yaşındaki Muhammed Haj Ahmed, “Gerçek bir İslam Devleti’nin hayalini kuruyordum. Ama bugün eskiden inandığımız şeyleri kafamızdan silmek için ders alıyoruz” diyor.

Muhammed IŞİD’e, Irak ve Suriye’de ele geçirdiği topraklarda halifelik ilan ettiği 2014 yılında katılmış. Suriye’deki en kanlı çatışmalardan biri olan Rakka yakınlarındaki Tabqa Havalimanı’nın alınmasına katılan genç Muhammed, orada 200 Suriye askerinin öldürülmesine tanıklık etmiş.

Muhammed, “[IŞİD’in] Cihat özerinde söylediklerine tamamen inanıyordum, gerçek dini yaşayanların bir tek onlar olduğuna ve diğer herkesin kâfir olduğuna kaniydim” diyor.

Muhammed ve diğer eski militanlar, bugün, onları yeniden topluma entegre etmek için tasarlanmış “yoğun rehabilitasyon dersleri” alıyorlar. Bireysel ve toplu olarak yapılan bu dersler içerisinde İslam hukuku, medeni kanun ve psikoloji gibi dersler var.

ders

27 Ekim’de kurulan merkezin yöneticisi Hüseyin Nasser, “Bu merkezi kurduk çünkü IŞİD’in düşüşünden sonra çok sayıda cihatçı Halep’e geldi ve bu bir güvenlik sorunu teşkil etmeye başladı” diyor.

AFP’nin edindiği bilgilere göre söz konusu merkez, orada çalışan gönüllülerce finanse ediliyor. Marea’daki merkezde rehabilitasyon görenler üç kategoriye ayrılıyor: IŞİD’e kısa süreli katılanlar, uzun süre IŞİD içerisinde savaşanlar ve yabancılar.

Nasser’in verdiği bilgilere göre eski cihatçılar burada altı ay kalıyor ancak bu süreç uzatılabilir. Rehabilitasyon sonucunda yapılan bir değerlendirmeyle “bu kişinin topluma entegre olup olamayacağına” karar veriliyor.

Merkezin psiko-sosyal terapisti olarak görev yapan Abdülkerim Darwich ise “Burada verilen dersler kendileri ve kapasitelerine dair pozitif bir imaj yaratıyor” diyor.

(Merkezdeki eski cihatçılardan 24 yaşındaki Eşref Nasser)
(Merkezdeki eski cihatçılardan 24 yaşındaki Eşref Nasser)

Darwich, eski cihatçıların hikayelerini dinleyen ve birebir yapılan oturumlarda onları IŞİD’e katılmaya iten toplumsal sebepleri tespit etmeye çalışıyor. Söz konusu derslerin aralarında ise eski cihatçılar yemek yiyor ve namaz kılıyor. Bazıları sigara içip sohbet ederken, bazılarıysa satranç oynuyor.

23 yaşındaki Muhammed’e gelecekte ne yapacağı sorulduğunda “Belki iş kuracağım, belki okumaya devam edeceğim ya da Avrupa’ya gideceğim” diyor. Merkezdeki eski militanlardan biri olan 24 yaşındaki Eşref Nasser ise, topluma yeniden entegre olmaya hazır olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ama toplum bizi kabul edecek mi?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.