Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cevat Çapan, ölümünün 40. yılında Oğuz Atay’ı anlattı

Kamera: Egemen Gök

Cevat Çapan söyleşisinden satır başları:

  • “Olaylar dergisinin başarısızlığı en çok onu sarstı sanıyorum. Büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Politik hayatı için bir başlangıç olacaktı, bu hayal kırıklığını da yansıttı kitabında”
  • “Türk edebiyatını yeterince tanımadIğından yakınırdı Oğuz. Romanla ilgilenirdi. Dünya edebiyatıyla ilgiliydi. Joyce, Nabokov, Faulkner’e meraklıydı. Beckett’i çevirdiğine göre ona meraklıydı. Halit Refiğ ile olan arkadaşlığı yüzünden sinemaya da ilgi duyardı. Sinematek’e sık gelirdi”
  • “Yazarlık hayatı 70’e kadar ortaya çıkmamıştı, o yıllarda inşaat işleriyle de uğraşıyordu. Okurluktan öte edebiyatçı tarafını ancak TRT yarışma açınca ortaya çıktı”
  • “68 ile 70 yılları arasında evliliğini bitirdiği dönemde bir süre kayboldu. Aynı dönem TİP üyesiydik, o üye olmadığı halde çok yakından izliyordu politik hayatı”
  • “TRT ödülünden kısa bir süre önce bir akşam kapı çalındı ve Oğuz Atay geldi uzun bir ayrılıktan sonra. yanında Uğur Ünel vardı. Tutunamayanları getirdi. ‘Ben bir roman yazdım ve jüri üyelerini tanıyorsun,senden ricam romanımın okunmasını sağla’ dedi”
  • “Tutunamayanlar için mühendis arkadaşım roman yazmış, buradan iyi bir şey çıkar mı çıkmaz mı insan hemen karar veremiyor. Oğuz Atay’ın parlak bir insan olduğunu biliyordum ama o zamana kadar hiç edebiyatla ilgili bir şey yazmış değil. Ama okumaya başladım ve bırakamadım elimden. Yani korkumun yersiz olduğu ortaya çıktı. Koca kitabı ara vermeden okudum ve çok hoşuma gitti”
  • “Hiçbir yayın evi kitabı basmaya cesaret edemedi. Bazıları ‘arkadaşın ruh hastası mı?’ diye sorular sordular, bazıları kıskançlıktan basmadı. Adı bilinmeyen birinin bu kadar kalın kitabını basmayı göze alamadılar. Hayati Asılyazıcı kabul etti ve 2 cilt olarak basıldı”
  • “Oyunlarla Yaşayanlar’ı da bana getirdiğinde çok beğendim. O dönemde yerli oyuna ihtiyacı var tiyatroların fakat hiçbir tiyatro bu oyuna sahip çıkmadı. Korktular bu oyunu sahneye koymaktan”
  • “Oğuz Atay bütün kitaplarını Sevin Seydi’ye adamıştır fakat o ilişki evlilikte sonuçlanmadı. Fikriye’den sonra Pakize ile evlendi ama Sevin Seydi ile olan dostluğu ölünceye kadar sürdü. Sevin Seydi bu hikayenin karanlık tarafı, bir muamma olarak devam edecek sanıyorum”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.