Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, internette “ağ tarafsızlığı” uygulamasını kaldırdı

Amerika Birleşik Devletleri Federal İletişim Komisyonu’nda (FCC) dün yapılan oylamayla, kullanıcıların internete eşit koşullarda erişebilmesini sağlayan ağ tarafsızlığı (net neutrality) ilkesi kaldırıldı. Buna göre internet servis sağlayıcıları, bazı içeriklere erişim için kullanıcılardan ek ödeme talep edebilecek.

ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) dün aldığı tarihi kararla internet servis sağlayıcılarına getirilen ağ tarafsızlığı zorunluluğuna son verdi. ABD’de uzun süredir tartışmalara neden olan “İnternet Özgürlüğünün Yeniden Sağlanması” adlı tasarı, dün FCC’de oylanarak kabul edildi. Komisyondaki iki Demokrat Parti üyesinin aleyhteki oyuna rağmen, komisyon başkanı Ajit Pai ve iki Cumhuriyetçi üyenin verdiği olumlu oyla 2015 yılında yürürlüğe giren Açık İnternet Kuralları kaldırılmış oldu.

Ağ tarafsızlığı ilkesi, internet servis sağlayıcılarının tüm internet trafiğine eşit davranmasını öngörüyor ve böylelikle kullanıcıların tüm internet içeriklerine eşit ödeme yaparak ulaşmasını sağlıyordu. Ağ tarafsızlığı zorunluluğunun kalkmasıyla, servis sağlayıcı şirketler, belirli site ve hizmetlere erişim için kullanıcılardan ek ödeme talep edebilecek veya sansür uygulayabilecek.

ABD’nin en büyük internet servis sağlayıcılarından Verizon’ın eski yöneticisi ve FCC başkanı Ajit Pai, daha önce yaptığı açıklamalarda ağ tarafsızlığı uygulamasının serbest piyasa ilkeleriyle çeliştiğini ve “yatırım ve inovasyonları engellediğini” savunuyordu. Pai, oylama öncesinde yaptığı açıklamada “Dünya sona ermiyor. Tüketiciler korunmaya, internet gelişmeye devam edecek” dedi.

“ABD, ‘ağ tarafsızlığı’ düzenlemesini kaldırmaya hazırlanıyor”

Hürriyet Gazetesi Dijital İçerik Koordinatörü Emre Kızılkaya, ağ tarafsızlığı uygulamasını ve kaldırılması durumunda ortaya çıkacak değişiklikleri, geçen ay Medyascope.tv özel yayınında anlatmıştı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.